ARAD. Rămâne cum a stabilit Tribunalul Arad: şpaga printre poliţişti nu se pedepseşte cu închisoarea. Asta au decis magistraţii Curţii de Apel Timişoara în cazul celor trei poliţişti din Semlac, Şeitin şi Peregul Mare care au fost înregistraţi audio şi video în timp ce solicitau şi primeau mită de la agenţi sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie. Prima fază a procesului s-a desfăşurat la Tribunalul Arad. Judecătorii noştri au hotărât că Gheorghe Barbura este condamnat la 3 ani de închisoare, Costel Belciug la 2 ani şi 8 luni de închisoare, iar Arin Boţa la 2 ani de închisoare. Trebuie subliniat faptul că, în toate trei cazurile, pedepsele au fost suspendate, iar poliţiştii şpăgari au fost lăsaţi să plece acasă. Cu cazierul pătat, într-adevăr, dar fără condamnare cu executare.
Şi apelul
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au înaintat imediat apel faţă de sentinţa emisă de judecătorii arădeni. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Timişoara, iar toţi arădenii care vor să vadă că luarea de mită este pedepsită ca atare, mai ales în cazul poliţiştilor care, teoretic, trebuie să aplice legea, nu să o încalce, sperau că sentinţa se va transforma într-una cu executare. Însă nu a fost să fie. După o amânare, magistraţii bănăţeni au respins apelul înaintat de procurorii arădeni ca nefiind fondat. Cel mai probabil, poliţiştii şpăgari vor rămâne cu pedepsele emise pe numele lor de către Tribunalul Arad, respectiv închisoare cu suspendate.
Modul de operare
După ce au primit mai multe plângeri referitoare la abuzurile celor trei poliţişti, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au organizat mai multe acţiuni de flagrant în cadrul cărora oameni ai legii cu uniformă au căzut victime. Poliţiştii cereau sume de bani, de obicei 50 de euro, pentru a nu aplica legea. Aceştia stăteau la pândă la intersecţia DN 7 cu drumul judeţean Semlac-Şeitin, în zona unei treceri la nivel de cale ferată. Dacă vreun şofer depăşea pe linie continuă, poliţiştii îl trăgeau pe dreapta şi, în schimbul banilor, nu suspendau carnetele de conducere ale celor care au încălcat legislaţia rutieră, ci dădeau simple amenzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!