Suspecţi, inculpaţi sau alte persoane care au avut legătura cu comiterea vreunor infracţiuni, toate au trecut prin mâna poliţiştilor arădeni care iau amprente şi le introduc în bazele de date. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, pe parcursul anului 2022 au fost amprentate şi introduse în MBIS (multibiometrical information system) un număr de 564 de persoane. Însă aceasta este doar o mică parte din activitatea criminaliştilor din cadrul IPJ Arad. Potrivit bilanţului instituţiei pe anul trecut, polițiștii criminaliști arădeni au efectuat cercetarea la fața locului la 2.439 de evenimente, participând la alte 230 de activități (percheziții, reconstituiri etc). În urma acestor cercetări şi activităţi, au fost ridicate 693 de urme papilare și 6.844 de alte urme (biologice, materiale, traseologice, balistice, înscrisuri etc).
„În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 279 de expertize și constatări criminalistice și examinate 2.596 de materiale, fiind identificate 142 de persoane și obiecte, în 128 de cauze penale (furturi, falsuri în înscrisuri, autori de accidente grave cu părăsirea locului faptei și identificarea unui cadavru cu identitate necunoscută)”, spun reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
Şi, că tot veni vorba despre cercetările celor de la criminalistică, pe perioada anului trecut, în ceea ce priveşte criminalitatea gravă, comisă cu violenţă, la nivelul județului, la infracţiunile contra persoanei se constată o uşoară creștere față de anul 2021, respectiv un procent de 7 la sută.
Trimite articolul
XDar celor de la Cotroceni…pe când????
Amprentarea si incatusarea sunt lucruri grave care afecteaza demnitatea umana. Inteleg ambele proceduri si asa zisa lor necesitate dar ar trebui facute mai discret deoarece afecteaza modul in care politia este perceputa la nivelul societatii. Va veni timpul in care oamenii se vor trezi si lucrurile vor fi renovate, nu uitati acest lucru.
Si poi sa nu uitam de prezumtia de nevinovatie, nu?