ARAD. Poliţiştii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad, acuzaţi de DNA Timişoara că primeau mită pentru a închide ochii la neregulile comise de elevii şcolilor de şoferi în timpul examenelor practice, rămân sub control judiciar, măsură sub care vor fi judecaţi şi pe mai departe. La sfârşitul lunii septembrie, Tribunalul Timiş, instanţa care a preluat acest dosar pentru judecare, a decis să prelungească pentru 60 de zile mandatele de control judiciar atât pe numele poliţiştilor şpăgari, cât şi pe numele instructorilor care intermediau mita între elevi şi examinatori. Toţi cei nouă inculpaţi din acest dosar s-au ales cu control judiciar prelungit până în 17 noiembrie, dată până la care se va face o nouă analiză referitoare la măsura preventivă.
Poliţiştii de la Permise nu au fost de acord cu decizia Tribunalului Timiş şi au atacat-o la Curtea de Apel Timişoara. Nici această instanţă nu le-a dat, însă, câştig de cauză, menţinând hotărârea Tribunalului.
În ceea ce priveşte procesul pe fond, acesta mai are încă de aşteptat. Tribunalul Timiş a decis, în luna iulie a acestui an, că rechizitoriul a fost legal întocmit de către DNA Timişoara, iar sesizarea instanţei s-a făcut conform legii. Aşadar, procesul pe fond poate să înceapă. Numai că această decizie a fost atacată de inculpaţi, care speră ca procesul de corupţie care îi vizează să fie „omorât încă din faşă”. Aşa că au contestat hotărârea Tribunalului Timiş. Drept urmare, dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Timişoara, instanţă care va decide, definitiv, dacă procesul îşi va urma cursul sau nu. Iar, statistic vorbind, cel mai probabil, Curtea de Apel va respinge contestaţiile formulate de poliţiştii de la Permis, iar în această toamnă ar urma să demareze şi acţiunea de judecată.
Sute de euro
Potrivit procurorilor DNA, cei care au instrumentat acest dosar şi au întocmit rechizitoriul, cinci poliţişti examinatori sunt suspectaţi că, pentru sume de bani de 200-400 de euro, ofereau permise de conducere „pe bandă rulantă” elevilor şcolilor de şoferi care erau dispuşi să plătească aceste sume.
„În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada octombrie 2022 – martie 2023, suspecții, în calitate de polițiști examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad, ar fi pretins și primit de la mai mulți candidați la examenul de permis auto (prin intermediul unor instructori auto) sume de bani cuprinse între 200 și 400 de euro pentru a fi ajutați să promoveze proba practică în vederea obținerii permisului de conducere”, spun cei de la DNA.
Cei cinci poliţişti examinatori, au încercat, prin avocaţii lor, să nege faptele de care sunt acuzaţi, nerecunoscând niciun moment faptul că ar fi încasat bani pentru a „închide ochii” în timpul examenelor de pe traseu. Însă aceştia au fost „îngropaţi” chiar de unii dintre elevii care au dat bani pentru a obţine permisul, dar şi de unii instructori, care au recunoscut deja că au intermediat sumele de bani dintre candidaţi şi poliţişti. Zeci de elevi şi instructori au semnat deja acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, acorduri care au fost admise de instanţe. Aşadar, prin această manevră, procurorii Anticorupţie s-au asigurat că poliţiştii examinatori au comis faptele.