Încă au dreptul să dea amenzi în trafic, dar le va fi destul de greu. Poliţiştii locali sunt cu „mâinile legate”, după o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Luni, 19 iunie, instanţa supremă a decis că „doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, după cum se arată în sentinţă.
Mai precis, Poliţia Locală nu mai are dreptul să solicite actele de identitate ale şoferilor ori documentele vehiculelor. Decizia Înaltei Curţi a venit după ce Avocatul Poporului a cerut lămuriri referitoare la organele statului care pot solicita informaţii despre identitatea şoferilor.
Avocatul Poporului a specificat faptul că au existat instanțe care au desființat procesele verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. Pentru a încerca să ajungă la un consens în ceea ce priveşte deciziile instanţelor, Avocatul Poporului a cerut un punct de vedere instanţei supreme. Iar instanţa a decis că poliţiştii locali nu au niciun drept să ceară informaţii referitoare la identitatea persoanelor care conduc autovehicule.
Ce spune Poliţia Locală Arad
Am încercat să obţinem un punct de vedere al Poliţiei Locale Arad referitor la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iar directorul instituţiei, Viorica Graur, ne-a declarat că „această decizie stabilește că doar agentul constatator din cadrul Poliției Rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate, nicidecum nu abrogă, fie și parțial, Legea 155/2010. Prin urmare, nu se pune problema ca Poliția Locală să nu mai aplice șoferilor sancțiuni contravenționale, decizia ÎCCJ referindu-se strict la art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Liber, însă, la amenzi
Aşadar, poliţiştii locali vor aplica, în continuare, amenzi pentru parcarea sau staţionarea neregulamentară. Totuşi, nu au dreptul să solicite documentele de identitate ale şoferilor sau actele de identificare ale autovehiculelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!