ARAD. „După încetarea stării de alertă, polițiștii locali cu atribuții de evidența persoanelor își vor relua activitatea de verificare la domiciliu a persoanelor cu acte de identitate expirate, respectiv a minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani și nu au procedat la solicitarea primei cărți de identitate, conform listelor transmise de Serviciul Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor”, atrage atenția Direcția Generală Poliția Locală Arad, într-un comunicat de presă.
Suspendate de starea de alertă
Pe toată perioada stării de alertă, contravenienții nu au fost sancționați, în baza aplicării prevederilor legale consecutive instituirii stării de alertă, respectiv Legea 55/2020, care spune că „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.
DGPL Arad îndrumă persoanele care nu și-au reînnoit actele de identitate să se programeze din timp, on-line, la S.P.C.L.E.P. Arad, pentru evitarea aglomerației și implicit eliberarea cu întârziere a actelor solicitate la data încetării stării de alertă.
Poliția Locală vine cu această atenționare pe fondul identificării în teren a unui număr mare de acte de identitate expirate, ai căror titulari nu aveau cunoștință de acest aspect. Arădenii sunt sfătuiți să verifice periodic valabilitatea actului de identitate, ținând seama de faptul că acesta are o valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani, 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani, respectiv valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.
Soluție provizorie
În situația în care există diferite aspecte ce împiedică titularul să ia măsuri pentru actualizarea actului de identitate (solicitantul nu deține toate documentele necesare), Poliția Locală recomandă arãdenilor sã solicite SPCLEP Arad eliberarea în termen a cărții de identitate provizorii (până la obținerea documentelor obligatorii).
„Direcția Generală Poliția Locală, prin Biroul Evidența Persoanelor, desfășoară o activitate continuă de informare și control, la asociațiile de proprietari și în zonele rezidențiale cu locuințe individuale, atât în ceea ce privește necesitatea actualizării documentelor de identitate, cât și referitor la imperativul consemnării, în documente, a prezenței persoanelor cu domiciliul în Arad sau în afara acestuia, la adrese din UAT Arad. Toate informațiile obținute în teren de polițiștii locali sunt transmise Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor Arad, în vederea actualizării bazelor de date din Sistemul Național Informatic de Evidența Persoanelor. În acest an, toate demersurile susmenţionate se realizeazã şi sub imperativul desfãşurãrii în bune condiţii a recensãmântului general, ale cãrui completitudine şi acuratețe se vor reflecta benefic în promovarea intereselor oraşuluişi ale locuitorilor sãi”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Poliția Locală.
Trimite articolul
XDubios ,de unde știe gardienii publici când se ridică starea de alertă!!!!o fi ceva la mijloc de au ajuns rahații ăștia de paznici sa știe când se ridică starea de alertă
-
Mda… foarte dubios ca SE PREGATESC, dupa ce de mai bine de 2 saptamani se vorbeste despre ridicarea starii de alerta si dupa ce tot mai multe tari au ridicat starea de alerta. Incredibil de dubios… Trebuiau sa se pregateasca sa nu se ridice starea de alerta in veci.
Să la traducă cineva …„valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”
-
Adica daca ti-a expirat permisul, buletinul, sau alte documente in timpul starii de alerta (din 2020 pana acum) nu esti obligat sa il reinnoiesti, ramane valabil indiferent ce data scrie la expirare + 90 de zile dupa ce se elimina starea de alerta.
-
Păi asta înțeleg și eu din lege, deci au 90 de zile, de la ridicarea stării de alertă, să se tot pregătească… poate chiar să meargă la școală!
-
Pai la cat de productive sunt institutiile in Romania, au nevoie de 2-3 ani sa se pregateasca doar sa inteleaga ce urmeaza sa faca.
-
-
prosticelule, de ce este incorect ca autoritatile le-au lasat 3 luni celor cu actele expirate, sa si le reinnoiasca?? Trebuia sa lase ca a doua zi dupa expirarea starii de alerta, sa se infiinteze gardianul pudic la om acasa, sa-l amendeze?
daca nu ai fi idiotel nu ai gandi asa!
-
Unde naiba vezi ca cineva a zis ca e “incorect”? Nici eu, nici D.C. nu am zis nimic de rau in lrgatura cu cele 90 de zile de la incetarea starii de alerta.
Ca tot vorbesti de “idiotel”…
-
-
Intrebare: am vreo obligație legala sa le deschid ușa?
Ca de invitat în casa sigur nu se pune problema!
-
Nu esti obligat @Tweety dar daca ai copii, poti sa-i lasi inauntru si sa le arati copiilor ce o sa ajunga daca nu invata 😉
-
🤣🤣🤣 bun comentariu 🤣👏
-
Bănuiam eu ca au și necăjiții aceștia o utilitate…:))
-
Noah, asta chiar e tare! :)))))
-
Dacă nu ești vaccinat cum îți faci documentul că fără vaccin nu te lasă să intri.
-
Iti faci test antigen sau… astepti pana se ridica starea de alerta (si nu va mai fi nici o restrictie), ca ramane valabil orice act pana la incetarea starii de alerta indiferent ce data e trecuta le expirare, plus 90 de zile dupa incetarea starii de alerta.
Pina sa inceapa verificarile(ce devin actuale la 90 zile de la incetarea starii de alerta),poate ca ar fi bine politistii locali,bratul inarmat al primarului,sa verifice curatenia stradala,si la rampele de gunoi din oras;chiar le pot oferi un pont: in zona Praporgescu,in spate la Profi,sobolasnii se prajesc la soare si sunt destul de grasi…sa se apropie cu grija,sa nu-i sperie.
-
La cati sunt angajati in politia locala si la primarie… daca fiecare ar ridica un chistoc pe zi de pe strada, intr-o luna orasul ar fi cel mai curat din Europa.
O sa ne mutam pe Ursului ca am auzit ca de gehena aia nu se apropie gardienii astia publici deghizati in militieni.Daca nu o sa stam in joc de glezna pana prin toamna cat timp se pregatesc nepregatitii astia sa ne bata pe la usi si porti si sa-i prinda pe criminalii cu actele de identitate expirate,poate ne dau si cativa ani de puscarie.
polutia locala inutila platita din banii aradenilor…eu sunt convins ca trebuie desfiintata!
Niște cretini inculți. Au sancționat contravențional chiar și in perioada stării de alerta. Sper ca persoanele sancționate au contestat procesele verbale. Nu mă prea pricep dar seamăn puțin cu infracțiunea de abuz în serviciu.
Mars fraierilor! Am instaurat eu starea asta interminabila de alerta? Sa nu dea Sfantul sa veniti la mine la usa. Nu deschid la fraieri cu liceul terminat la seral.
Mergeti la Iohannis sa constatati ca s-a vaccinat cu ser fiziologic sau viagra. Ati fost catelusii lui, la el sa va duceti sa latrati!
Politistii locali merg sa le cante un cantecel, ce altceva le pot face din moment ce au 3 luni de zile sa tot isi faca actele!
Aceasta ” găselniță ” intitulată poliția locală este (părerea mea) unul dintre cele mai mari abuzuri ale administrației publice locale. Este împotriva cetățeanului (din contribuția căruia este finanțată), este unealta puterii locale, este un organ opresiv.
Atribuțiile acestei chestii se suprapun cu atribuțiile altor instituții. Câți bani din bugetul local sunt alocați lor. Sunt curios să văd un raport de activitate. Sunt tari și mari când văd un cetățean care vinde un pătrunjel, un morcov, o ceapă. Când vine un ” smardoi ” cu volan pe dreapta și oprește pe trecerea de pietoni, ce credeți că face organul? DISPARE!!! Știți ce salarii au? Știți câți pot trece un test psiho? Aici vorbesc de majoritatea lor, nu în întregime, sunt printre ei și excepții.
Să prelungească starea de alerta atunci!