Arădenii din satele şi comunele judeţului sunt păziţi de poliţiştii rurali. E de bine, spun cei competenţi, pentru că au fost prinşi mai mulţi infractori şi au fost aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale. „Noul concept, chiar dacă are încă imperfecţiuni, este mai eficient şi cu siguranţă poate fi îmbunătăţit”, ne asigură şeful IPJ Arad, Nicolae Bătrân. „Marele câştig este că poliţiştii sunt mai aproape de cetăţeni, iar şansa ca infractorii să fie prinşi în flagrant este mult mai mare”, completează prefectul judeţului, Călin Bibarţ.
La post, între orele 8-16
În fiecare localitate din judeţ, acolo unde a funcţionat şi înainte un post de poliţie, este asigurată prezenţa unui om al legii care îşi începe tura la 8 dimineaţa şi stă la birou sau intervine în caz de urgenţă, până la ora 16. Apoi intră în acţiune noile echipaje ale poliţiei rurale care au de acoperit între 5 şi 10 localităţi până la orele dimineţii. Echipaje a câte doi poliţişti vor patrula pe raza localităţilor şi vor interveni la apelurile de la 112. La ora actuală, la nivelul IPJ Arad, există 10 secţii de poliţie rurală, 3 poliţii comunale la Vinga, Vladimirescu şi Şiria şi 2 posturi comunale de poliţie la Secusigiu şi Macea. Secţie de poliţie rurală există la Arad (care are arondate localităţile rurale din proximitatea municipiului Arad), secţia de poliţie Rurală Pecica, Chişineu-Criş, Sintea Mare, Lipova, Săvârşin, Ineu, Beliu, Sebiş şi Gurahonţ.
Patrulare cu puţine maşini
Una dintre cele mai acute probleme este insuficienţa numărului de maşini aflate la dispoziţia organelor de ordine. Cei 218 poliţişti care sunt cooptaţi în aceste secţii rurale au în dotare cam 80 de autovehicule. Ceea ce înseamnă că sunt 80 de maşini la 109 echipaje. Şi tot insuficient e şi numărul poliţiştilor. „Sunt secţii, precum cele din Pecica, Chişineu-Criş sau Sintea Mare, unde vrem să suplimentăm numărul de poliţişti, lucru care cu siguranţă se va întâmpla în momentul în care vor veni tinerii de la Academia de Poliţie sau vom completa cu cei de la poliţia de frontieră, în momentul în care această structură va fi desfiinţată”, a precizat Bătrân.
159 de infracţiuni au fost constatate în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
661 de sacţiuni contravenţionale au fost aplicate în plus de la introducerea acestui nou concept
171 mc de material lemnos au fost confiscate în plus faţă de lunile octombrie, noiembrie 2010
38 de şoferi în plus şi-au pierdut permisele de conducere de la începerea activităţii poliţiei rurale
59 de certificate de înmatriculare au fost reţinute în plus de către poliţiştii rurali pentru aceeaşi perioadă.
„Intenţia este ca să-i scoatem afară la muncă pe poliţişti”, Călin Bibarţ
„La finele anului vom completa acolo unde efectivele sunt insuficiente”, Nicolae Bătrân
Citiți principiile noastre de moderare aici!