Este vorba despre cei doi poliţişti rutieri de la Biroul Rutier al Poliţiei Municipiului Arad care au fost achitaţi în noiembrie 2016 de către Tribunalul Arad pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu. În soluţia Tribunalului Arad din noiembrie s-a arătat: „achită pe inculpaţii H.G., fără antecedente penale, şi D.C.R., antecedente penale, pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Achită pe inculpaţii H.G. şi D.C.R. pentru săvârşirea a câte două infracţiuni de luare de mită. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.
Cei doi poliţişti au fost achitaţi de către Tribunalul Arad în baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit.c Cod procedură penală care prevede că „acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a atacat hotărârea instanţei arădene aşa că dosarul a ajuns mai departe.
În pronunţare
Apelul se judecă la Curtea de Apel Timişoara unde, la al patrulea termen din data de 6 aprilie, instanţa a anunţat că rămâne în pronunţarea sentinţei. Termenul pentru pronunţarea sentinţei a fost stabilit pentru 12 aprilie. Pentru ce au fost trimişi în judecată cei doi poliţişti rutieri?
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, „în data de 28.09.2015, în jurul orelor 13:00, inculpaţii Hotăran Gheorghe şi Daniel Claudiu Răzvan, ambii (agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Arad – Biroul Rutier) aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, s-au deplasat pentru a constata existenţa unei coliziuni între două autovehicule, coliziune produsă pe raza municipiului Arad, soldată exclusiv cu pagube materiale; la faţa locului inculpaţii au pretins şi primit de la inculpatul Iakob Ioan Alexandru şi de la martorul P.I. – persoane implicate în evenimentul rutier cercetat – suma de 400 lei, respectiv de câte 200 lei fiecare, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, mai precis, să nu constate faptele contravenţionale, să nu întocmească proces-verbal de contravenţie şi să nu aplice sancţiunile legale corespunzătoare (amendă şi suspendarea dreptului de a conduce)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!