Arad. Nu sunt pe treaba lor. Aceasta pare a fi declaraţia primarului Gheorghe Falcă cu adresă directă: Prefectura şi Poliţia Municipiului Arad. Edilul a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în timp ce sunt atât de multe lucruri de făcut în municipiu, cele două instituţii ale statului s-au arătat interesate de o diplomă în maghiară pusă pe peretele din anticamera viceprimarului Levente Bognar. „Dragă Poliţie, dragă Prefectură, aveţi atâtea lucruri de făcut în Arad şi veniţi să ne întrebaţi pe noi de diplome pe pereţi? Cred că este prea mult. E absurd ce se întâmplă”, a fost una dintre afirmaţiile făcute de primar în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat două adrese venite una de la Prefectura Arad, cealaltă de la Poliţia Municipiului.
În prima, spune edilul, Prefectura indică faptul că a primit nenumărate plângeri pe temă şi, ca atare, cere Primăriei să comunice în cel mai scurt timp locaţiile publice în care este permisă arborarea drapelului altor state decât cel al României. Cea de a doua adresă, venită de la Poliţia Municipiului, are ca promotor tot Prefectura Arad (căci în act se arată că acesta a fost elaborat în baza solicitării Instituţiei Prefectului). Problema: o diplomă în limba maghiară existentă lângă biroul viceprimarului Levente Bognar. Cererea adresată de Poliţie Primăriei viza ca această instituţie să comunice ce reprezintă acel „tablou” şi să explice de ce a fost amplasat în incinta Primăriei. „Suntem totuşi după 1989. E absurd!”, a afirmat Falcă.
„Vă daţi seama? Oameni buni, înainte de a zugrăvi, când intrai la mine în birou erau toate diplomele primite, inclusiv una de la Uniunea Europeană, care vă garantez nu era în română. În curând voi primi o altă diplomă, de la Carta 21, Budapesta, care va fi în maghiară. O să o afişez în anticameră. Oare sunt vinovat?”, a spus primarul. Edilul a precizat că a făcut publice aceste adrese venite de la cele două instituţii pentru că subiectul nu e încheiat: de curând, cei de la Liceul maghiar din Arad au fost întrebaţi de ce au steagul maghiar al şcolii cu care sunt înfrăţiţi. „La Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula nu există afişat decât steagul românesc şi nimeni de acolo nu este ofuscat”, a precizat Falcă. Acesta a mai declarat luni: „Haideţi să fim normali. Avem şi steagul Marii Britanii în şcoli şi nimeni nu a întrebat de ce acesta este acolo. Acest steag nu-i deranjează pe domnii care ne-au trimis adresele?”.
Diploma care a făcut subiectul adresei Poliţiei Municipiului reprezintă titlul de cetăţean de onoare din 1869 acordat de Municipiul Arad primarului de atunci.
În ceea ce priveşte solicitarea Prefecturii privind indicarea locurilor unde este permisă arborarea steagurilor altor state, Gheorghe Falcă spune că mai mult ca sigur instituţia se referă la Parcul Reconcilierii, unde este arborat steagul României, cel al Uniunii Europene şi steagul Ungariei, o realitate care a fost însă reglementată printr-o hotărâre de Guvern, situaţie se pare necunoscută Prefecturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!