În vara anului trecut – potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad – „inculpatul Ciucu Fabian Ioan – agent de poliţie judiciară în cadrul IPJ Arad, a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de poliţist, în sensul că s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale ce aparţine soţiei acestuia, obţinând o serie de foloase”. La aproape un an de la acest comunicat, Judecătoria Arad a decis să-l achite pe poliţist de acuzaţiile aduse de către procurori.
„Achită pe inculpatul Ciucu Fabian Ioan, pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art.12 lit. a teza I din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alineat 1 Cod Penal. Constată că prin Ordonanţa din data de 26.06.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad s-a dispus reţinerea inculpatului Ciucu Fabian Ioan pentru o durată de 24 de ore începând cu data de 26.06.2015 ora 00,05, până în data de 27.06.2015 orele, 00,05. În baza art. 275 alineat 3 Cod Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată, în şedinţă publică, azi 22 iunie 2016”, se arăta în soluţia Judecătoriei Arad.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a declarat apel la sentinţa instanţei arădene, iar joi, 20 octombrie, Curtea de Apel Timişoara a decis să „admită apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Arad”.
„Desfiinţează în totalitate sentinţa penală atacată şi rejudecând cauza: în baza art.12 lit. a teza I din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alineat 1 Cod Penal, condamnă pe inculpatul Ciucu Fabian Ioan, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g), k) C. pen. (dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) pe o perioadă de 4(patru) ani; care se va executa în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. b) C. pen. În executarea pedepsei complementare de la art. 66 alin. 1 lit. g) C. pen. se interzice inculpatului dreptul de a profesa ca poliţist. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g), k) C. pen. (dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public); care se va executa în cazul anulării sau revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În executarea pedepsei accesorii de la art. 66 alin. 1 lit. g) C. pen. se interzice inculpatului dreptul de a profesa ca poliţist. În baza art. 91 C. pen., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, calculat în condiţiile art. 92 C.pen”, se arată în soluţia dată joi de Curtea de Apel Timişoara.
Instanţa a specificat că pe durata termenului de supraveghere Ciucu Fabian trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.
Potrivit soluţiei de joi, 20 octombrie, a Curţii de Apel Timişoara: „în baza art. 93 alin. 2 C. pen., pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad. În baza art. 93 alin. 3 C. pen., pe parcursul termenului de încercare inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile, în condiţiile ce urmează a fi stabilite de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu la Primăria Municipiului Arad sau la Primăria localităţii Vladmirescu. În baza art. 404 alin. (2) C.p.pen., şi art. 91 alin. (4) C. pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.; atenţionând inculpatul asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere. În baza art. 404 alin. 4 lit.a) C.p.pen. şi art. 72 C.pen. deduce din pedeapsa aplicată reţinerea de 24 ore începând cu data de 26.06.2015 ora 00,05, până în data de 27.06.2015 orele, 00,05. În temeiul art. 398, art. 274 alin. 1) C. p. pen., obligă inculpatul CIUCU FABIAN IOAN la plata sumei de 6.000 lei; cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi în primă instanţă; în baza art. 275 alin 3 C.p.pen., cheltuielilor judiciare avansate de Stat în apel, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 20.10.2016”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!