Şedinţa dintre instituţiile abilitate să ia măsuri în cazul poluării de pe Mureşel nu aduce nicio noutate. Societăţile spre care Garda de Mediu şi Compania de Apă au arătat cu degetul nu îşi recunosc vina. Şeful ANIF, Traian Vlaicu, spune că „din cauză că firmele care credem noi că sunt vinovate nu au fost prezente când s-a stabilit de unde provin produsele petroliere, se va face o nouă expertiză.
Deocamdată, se cunoaşte concret zona de unde provin reziduurile. Urmează ca angajaţii de la Compania de Apă şi comisarii de la Garda de Mediu să reia firul de scurgere al poluatorului pentru a descoperi exact canalul care a provocat acest incident”.
100 de canale controlate
Declaraţiile lui Traian Vlaicu sunt susţinute şi de comisarul şef al Gărzii de Mediu, Attila Szekely. „Vom relua controlul, deoarece reprezentanţii societăţii vinovate nu vor să recunoască. Cantitatea de produse petroliere deversată în Mureşel nu este mare, dar noi vrem să evităm o nouă situaţie de acest gen. Ştim concret care este sursa poluării. Am căutat în acea zonă peste o sută de canale, iar urmele curgerii de produse petroliere ne-au condus la locul cu pricina. Este vorba despre un canal colmatat, care nu a mai fost folosit de patru ani. Nu încercăm să lovim în această societate cu amenzi, vrem doar să evităm pe viitor o asemenea întâmplare”, a declarat Szekely.
Noroc că plouă
Şeful ANIF, Traian Vlaicu, a declarat că maghiarii care se folosesc de apa din Mureşel pentru irigaţii nu vor avea de suferit. „Au fost instalate baraje şi filtre pe Mureşel, şi încercăm să oprim reziduurile să se scurgă. Cu toate acestea, avem noroc că ungurii nu au nevoie, momentan, de cantitatea maximă de apă pentru irigaţii, şi nu trebuie să le dăm apa poluată din Mureşel”, spune Vlaicu.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!