Pecica. Festin culinar în acest sfârșit de săptămână la Pecica unde a avut loc tradiționalul concurs internațional de mezeluri. 14 porci între 100 și 120 de kilograme au fost sacrificați și zeci de măcelari din județul Arad și din Ungaria s-au apucat să prepare mezeluri. 14 echipe (zece din România și patru din Ungaria) au intrat în concurs, iar la final spectatorii au mâncat pe săturate din cele câteva sute de porții gratuite.
Prima ediție
În urmă cu cinci ani, în cadrul unui proiect transfrontalier, a avut loc prima ediție a acestui eveniment care își propunea să promoveze tradiția gastronomică a celor două țări.Succesul de care s-a bucurat le-a determinat pe autorități să-l păstreze în calendarul evenimentelor de iarnă ale orașului Pecica. De atunci, în fiecare iarnă, după Crăciun, pecicanii se bucură de pomana porcului, iar concurenții așteaptă cu nerăbdare verdictul juriului. Ceea ce s-a punctat a fost aspectul și gustul preparatelor. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri.
Concursul s-a încheiat cu o mare petrecere care a ţinut până luni dimineaţă.
Bucătar un senator
Printre cei care au preparat produsele tradiţionale a fost fostul ministrul al administraţiei şi internelor, senatorul Constantin Traian Igaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!