5 porci de 100-120 kg au fost sacrificati la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au pus să prapare cârnaţi, caltaboşi şi jumări, care de care mai gustoase. În final, aproximativ 1200 de porţii de mâncare au putut fi gustate gratuit. Concursul de preparare a produselor traditionale are loc în oraşul Pecica, din judeţul Arad, a început în cadrul unui proiect transfrontalier și a devenit un obicei pentru promovarea tradiției gastronomice. Câteva zeci de măcelari din 5 echipe din România şi Ungaria au intrat în concurs, la cea de a zecea ediție a evenimentului. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât nu de mult zona a trecut cu bine de pesta porcină africană. Competiția are loc după Crăciun pentru ca și cei care au ținut post să se poată bucura de bucatele pregătite. În final, juriul a desemnat cele mai bune produse, aspectul și gustul fiind caracteristicile care au stabilit câștigătorii. În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tată în fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria.
Trimite articolul
XPentru cei care nu s-au ingretosat, scarbit si vomitat de la atata mancare grasa, mai au ocazia inca o data sa repete scorbitul la taierea celor 5 porci. Spor la fiert grasimi si baut alcool sa taie greata!
-
ratule … tu oricum nu ai fost invitat! Asta a fost pentru Maghiari din Pecska si cei de acasa! Si cei de partea Rumuna au vorbit tot limba Maghiara!
-
acolo s-a vorbit ungureasca la greu! asta pentru cultura ratului!
Acum vreo 5.6 ani am ajuns si eu întâmplător la acest eveniment..nu am primit nimic pe gratis din Pomana porcului..era de fapt pe circuit închis..doar pt apropiații celor care asa zis concursul.. si a celor orientați politically correct.. portocaliu la acea vreme..
Hoți și scarboti
Pomaná pentru PORCI…? era mai realist TITLUL