A fost petrecere de pomină la Pecica, de Ziua Naţională, unde fostul ministru de Interne, Traian Igaş, a organizat pomana porcului pentru sute de oameni. Invitații au cântat şi s-au înfruptat din cel mai mare porc din ţară, Şony, uriaşul de peste jumătate de tonă, fiind sacrificat în cinstea sărbătorii românilor.
Masă întinsă
Măcelarii s-au simțit ca la ei acasă la restaurantul din Pecica senatorului care este pe cale să se retragă din politică. „Toți sunt prietenii mei și toți au venit să sărbătorească, alături de noi, Ziua Românilor” – a spus Traian Igaș. Întrebat câți porci au fost tăiați, unul dintre măcelari a răspuns, glumind: „Unul mic, mic, de 550 de kile. Nu m-am speriat când am văzut ce mare e, s-a speriat el de mine! A făcut infarct și a murit!”
Oamenii au degustat dintr-o mulțime de produse pregătite special, de Ziua României. S-a gătit tocăniță de porc, care a fost asezonată cu balmoș preparat după o rețetă tradițională de la Jina, zona ciobănitului original. „Aici avem un ceaun de tocănițță de carne de porc proaspătă, cu varză acrișoară, foarte bine condimentată și colorată cu boia de la Nădlac, boia tradiționala” – a explicat Traian Igaș în timp ce învârtea în ceaun. Un invitat de-al său s-a ocupat de prepararea balmoșului: „Aici e un balmoș din zona Sibiului și am venit aici, la domnul Igas, să îi facem un balmoș tradițional. Am pus lapte de vacă, unt de oaie și cașcaval de oaie. Balmoșul merge foarte bine cu porcul.” De pe masa invitaților nu au lipsit nici șoricul, jumările sau mezelurile.
Senatorul Igaș a promis că o parte din carne va ajunge și în casa unei familii nevoiaşe, cu 4 copii…
Atmosferă
Pe lângă faptul că le-a gătit, fostul ministru de Interne, Traian Igaş, s-a ocupat și cu întreținerea atmosferei, la petrecerea organizată la restaurantul pe care îl administrează la Pecica. A cântat chiar și la fluier! A fost o Zi Națională cu multă buna dispoziție, fără huiduieli și fără jocuri de culise…
Citiți principiile noastre de moderare aici!