Că a fost foc, inundaţie, accident, sau orice altă situaţie de urgenţă, pompierii arădeni au intervenit rapid. În 2016 au intervenit, mai exact, de 8.833 de ori. În medie, salvatorii au avut 24 de intervenţii în fiecare zi a anului 2016. Comparativ cu anul 2015, numărul intervenţiilor a crescut cu 10 la sută, iar raportat la anul 2014, numărul intervențiilor a crescut cu 40 la sută, se arată în bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad prezentat de locotenent colonel Gârbău Cristian, împuternicit inspector şef. „Creșterea a fost cauzată, în special, de numărul de intervenții SMURD, al misiunilor de asistență a persoanelor vulnerabile și al intervenției în alte situații de urgență, cum ar fi inundațiile ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase”, se arată în documentul de evaluare a activităţii ISU Arad pe anul 2016, prezentat de către locotenent colonel Gârbău Cristian. Un capitol important în această evaluare a misiunilor este atribuit intervențiilor executate de serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. În 2016, acestea au intervenit, în cooperare cu forțele profesioniste, la 64 de misiuni de stingere a incendiilor. Serviciile voluntare au intervenit în special la incendiile de vegetaţie uscată din sectorul de competenţă și în sprijinul forțelor profesioniste, la incendiile de locuințe și anexe gospodărești.
Unde a ars?
Din cele 331 de incendii care au avut loc anul trecut în judeţul Arad, 61 la sută dintre ele s-au produs la gospodării cetăţeneşti, anexe şi terenuri ale acestora. Incendiile au prezentat o creștere cu 26 la sută mai multe ca anul anterior. Cinci la sută dintre incendii au avut loc în industrie; doi la sută s-au produs la activităţi de servicii colective, sociale şi personale (culte, cultură, sportive, etc.); unu la sută s-a întâmplat în comerţ şi alimentaţie publică; 18 la sută dintre incendii au avut loc la mijloace de transport şi depozitare; doi la sută în învăţământ, sănătate şi asigurări sociale, iar 10 la sută dintre incendii s-au produs în alte domenii de activitate. Potrivit bilanţului ISU Arad, „se constată o menţinere a numărului ridicat de incendii la gospodăriile cetăţeneşti, într-o ușoară scădere față de anul 2015, având un impact punctual major asupra familiilor afectate”. Din totalul de 331 de incendii, 47 la sută s-au produs în mediul urban şi 53 la sută în mediul rural.
Cauzele incendiilor
Din totalul incendiilor produse la nivelul județului Arad, în 2016, 110 au avut loc din cauza scurtcircuitului electric (47 dintre aceste 110 incendii au avut loc la gospodării, anexe, terenuri, 9 în industrie, 44 la mijloace de transport şi 10 în alte locații); 102 incendii s-au produs din cauza scânteilor sau jarului căzut din sobe (dintre cele 102 incendii, 75 au avut loc la gospodării, anexe, terenuri, 5 în industrie şi 22 în alte locații); 59 de incendii au avut ca şi cauză flacără deschisă (dintre cele 59 de incendii, 38 s-au produs la gospodării, anexe, terenuri, 3 la mijloace de transport şi 17 în alte locații); 36 de incendii s-au produs din cauza efectului termic (dintre cele 36 de incendii, 29 au avut loc la gospodării, anexe, terenuri, 3 la mijloace de transport şi 4 în alte locații); iar la 23 de incendii pompierii au stabilit „alte cauze”.
3 oameni au murit
În incendiile produse anul trecut şi-au pierdut viaţa trei persoane, iar alte trei au fost rănite. „Este un fapt îmbucurător că s-a redus semnificativ numărul de persoane decedate și rănite față de anii anteriori. Ținta inspectoratului este să ajungem la valoarea de zero persoane decedate sau rănite în incendiile de pe raza județului Arad”, a punctat lt. col. Gârbău Cristian. Pagubele înregistrate ca urmare a producerii incendiilor au fost de aproximativ 21 de milioane lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!