Populaţia din întreaga Românie este în scădere. Migraţia, sporul negativ, scăderea natalităţii, toate acestea ne-au împins spre o scădere dramatică a numărului de români din ţară. În ultimii 25 de ani populaţia României a scăzut cu aproximativ trei milioane de locuitori, un număr uriaş dacă stăm să socotim că am mai rămas aproximativ 20 de milioane de oameni în ţară. La nivel naţional există vreo 20 de localităţi în care scăderea populaţiei a fost dramatică, de peste 25 la sută. Chiar dacă statisticile arată scăderi în ultimii 25 de ani, realitatea e cruntă. Iar pe lista scurtă de localităţi se regăseşte şi Curticiul, unul dintre cele mai prospere oraşe ale judeţului nostru. Statisticile arată că populaţia din Curtici a scăzut cu peste 25 la sută (25,12, mai exact) din anul 1991 şi până în prezent. Care sunt cauzele şi care ar putea fi posibilele rezolvări? La aceste întrebări ne-a răspuns Nicolae A. Aniţei, primarul oraşului.
Potrivit lui A. Aniţei, cauza principală a scăderii demografice o prezintă migraţia spre ţările străine. „Nu avem un studiu sociologic care să ne arate exact cauzele scăderii populaţiei, dar părerea mea este că principala cauză este migraţia spre străinătate. Sute de curticeni au plecat la muncă în ţări străine. O altă cauză ar fi sporul negativ. Mortalitatea în oraşul nostru este mult mai mare decât natalitatea”, spune primarul. Acesta a mai declarat că, din punct de vedere administrativ, sunt create toate condiţiile pentru o creştere a populaţiei. „Avem o economie înfloritoare, sunt mii de oameni care lucrează în Curtici. Avem locuri de muncă, avem utilităţi, apă, canalizare, drumuri, şcoli, grădiniţe, tot ceea ce ar putea dori o familie care vrea să se stabilească la noi. Chiar am creat un cartier nou de locuinţe, am oferit locuri de casă la preţuri modice”, a spus primarul. Totuşi, undeva există un scurtcircuit.
Acces îngreunat
Nicolae A. Aniţei crede că principala cauză pentru care Curticiul nu este ales ca şi destinaţie de cei care vor să se mute dintr-o localitate în alta este accesul spre oraş. „Puţine familii au ales să se stabilească în Curtici, spre deosebire de Vladimirescu sau Livada, unde populaţia a crescut foarte mult. Cauza probabilă, din punctul meu de vedere, este accesul îngreunat, deranjant spre oraş. Şi spun asta pentru că oricine vrea să ajungă în Curtici dinspre Arad trebuie să circule pe centură acolo unde poate să aştepte la bariere ore întregi. Sunt cele două treceri la nivel de cale ferată de pe centura Aradului care îngreunează accesul spre oraşul nostru. Cealaltă variantă ar fi pe drumul care leagă Aradul de Oradea, la intersecţia cu drumurile ce duc spre Curtici şi spre Sântana. Însă cine alege să meargă pe acolo face un ocol de zece kilometri. Aşa că nici aceasta nu este o variantă optimă”, spune primarul.
O posibilă rezolvare
Tot A. Aniţei vede şi o posibilă rezolvare. Dar totul se rezumă la finalizarea pasajelor de pe centura municipiului. „Dacă vor fi finalizate pasajele, accesul spre Curtici va fi mult mai uşor. Totuşi, vor trebui să treacă nişte ani pentru ca ideea că la Curtici se ajunge uşor dinspre Arad să prindă contur în minţile oamenilor. Dar eu cred că, în câţiva ani, populaţia din oraşul nostru va ajunge să crească”, a încheiat primarul Curticiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!