În ciuda implicaţiilor neplăcute, directorul DSP consideră că reorganizarea spitalelor a fost absolut necesară.
Domnule director – că aţi vrut sau nu – sunteţi responsabil de reorganizarea spitalelor din judeţul Arad. Cum s-a văzut aceasta de la vârful Direcţiei de Sănătate Publică?
CĂTANĂ. S-a văzut ca un proces dificil, dar absolut necesar. Reorganizarea este un proces greu, se află în plină desfăşurare şi e departe de a se fi încheiat. Nu am avut probleme deosebite, deocamdată suntem în grafic si ne străduim să ne atingem obiectivele propuse.
Spuneaţi că reorganizarea e departe de a se fi încheiat. Se ştie cât va dura?
CĂTANĂ. Strategia Ministerului Sănătăţii se întinde pe mai mulţi ani. Deşi se vorbeşte de mult timp despre reformă în sistemul sanitar, până acum nu prea s-a trecut la fapte. Noi avem misiunea dificilă de a o pune în aplicare şi de a face lucruri chiar neplăcute pentru unii, dar, repet, absolut necesare.
În ce fază se află comasarea Spitalului Judeţean cu Municipalul şi Maternul?
CĂTANĂ. Hotărârea de guvern s-a publicat în 12 aprilie, iar în 30 de zile, la propunerea managerului şi cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean trebuie să înainteze structura Ministerului Sănătăţii, în vederea aprobării. Noi suntem presaţi de timp fiindcă a apărut şi Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.323 privind clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă. Termenele sunt foarte clare pentru că se apropie noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv 31 mai. Or, până atunci, noi trebuie să avem clasificate toate spitale din judeţul Arad, inclusiv cele private. În acelaşi timp, aşteptăm şi concluziile raportului firmei de audit ce a făcut evaluarea în toate cele trei spitale şi, împreună, vom propune o structură eficientă, care să ducă la creşterea calităţii actului medical.
Când vor fi făcute publice rezultatele raportului de evaluare?
CĂTANĂ. Până în 6 mai, cu siguranţă. Până miercuri, vom şti exact structura viitorului spital comasat. Bineînţeles, aceasta putând suferi modificări pe parcurs. Orice îmbunătăţire va fi admisibilă.
E creionată, cât de cât, structura spitalului comasat?
CĂTANĂ. Desigur, doar că fiecare are propria variantă creionată. Varianta finală o trecem în cerneală. Dar nu mă întrebaţi la cine e stiloul. În acest moment căutăm soluţiile optime şi sper să le găsim astfel încât să trimitem la Bucureşti varianta cea mai bună.
Care e situaţia Dispensarului TBC de la Chişineu Criş, pe care DSP intenţiona să îl păstreze?
CĂTANĂ. E una din puţinele nerealizări ale reorganizării din judeţ. Deşi am reuşit să avem acordul Ministerului Sănătăţii pentru Dispensarul TBC din Chişineu Criş, de data aceasta autorităţile locale nu numai că nu ne-au sprijinit, dar s-au opus vehement. În consecinţă, la ultima şedinţă de Consiliu Local s-a respins funcţionarea Dispensarului TBC în Chişineu Criş, în orice locaţie. Ambiţiile locale, de data aceasta, au învins.
Cum stau lucrurile la Spitalul din Gurahonţ?
CĂTANĂ. La Gurahonţ am pregătit o structură pe specialitatea Pneumologie-TBC şi deja am înaintat-o Ministerului Sănătăţii, în prima etapă pentru transferul paturilor de la Secţia TBC din Bulci – care funcţiona în nişte magazii deoarece clădirea castelului a fost retrocedată.
Ce au de câştigat bolnavii din toată această reorganizare, pentru că prima impresie este că au pierdut, dată fiind desfiinţarea unor spitale din apropierea domiciliului lor?
CĂTANĂ. Eu consider că nu au pierdut, din contră, în unele zone s-a şi câştigat. La Gurahonţ, în locul unui spital lipsit de medici de specialitate, se înfiinţează un Centru de permanenţă care va asigura 24 de ore din 24 asistenţa medicală, împreună cu medicii de familie din zonă; au o subunitate SMURD, au o substaţie de ambulanţă; personalul spitalului a rămas pe loc pentru continuarea activităţii în Secţia de Pneumologie-TBC. În ceea ce priveşte Sântana, Centrul de Primiri Urgenţe s-a transformat în punct de lucru al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean; de la 1 aprilie, am detaşat o ambulanţă care se află în curtea fostului spital, 24 de ore din 24; problema personalului e rezolvată – cinci asistenţi au rămas în substaţia de ambulanţă, iar Unitatea de Primiri Urgenţe are cinci medici, cinci asistente şi cinci infirmiere. La Centrul de Sănătate Chişineu Criş a fost o situaţie specială, ne-am lovit de refuzul autorităţilor locale de a ne mai pune la dispoziţie spaţiu pentru Dispensarul TBC; am început să autorizăm cabinete medicale de specialitate în vechiul spital (avem solicitări pe Interne) şi, probabil, un centru de permanenţă pentru urgenţe; se continuă colaborarea cu spitalul privat, ce va prelua serviciile de radiologie şi de laborator. Deci nu consider că populaţia din zonele deservite de spitalele desfiinţate are de suferit, dimpotrivă, actul medical va beneficia de o îmbunătăţire. Şi, nu în ultimul rând, se va înfiinţa un punct de operare aeromedical SMURD la Arad, ce va deservi nu doar judeţul nostru, ci întreaga regiune de vest.
DIANA DUŢU
diana.dutu@informmedia.ro
Directorul DSP, aproape de punctajul maxim
Certificate gratuite de la DSP
Citiți principiile noastre de moderare aici!