Ne apropiem de momentul la care va începe numărătoarea populaţiei, acest recensământ fiind programat pentru perioada 20-31 octombrie la nivelul întregii ţări. Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad, a ţinut să facă precizări referitoare la acest demers statistic. „La Recensământul general agricol am observat la început o anumită reticenţă din partea oamenilor în a-i primi pe recenzori şi a le furniza date reale. Subliniez că toate aceste informaţii se bucură, în conformitate cu Legea statisticii, de confidenţialitate absolută, ele nu pot fi folosite în niciun fel de circumstanţe altfel decât în scopuri statistice”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Utimul recensământ al populaţiei a fost realizat în 2002, scopul viitorului recensământ fiind urmărirea tendinţelor principale ale evoluţiei familiilor şi gospodăriilor, din care să se desprindă prin studiu aspecte privind fenomenul de îmbătrânire a populaţei, creşterea gospodăriilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, structura familiilor după numărul de copii şi cel al copiilor întreţinuţi, componenţa familiilor după relaţiile de rudenie sau parentale, statutul femeilor în cadrul familiei. La acestea se adaugă şi date despre fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare, la muncă în străinătate.
Începe selectarea recenzorilor
La nivelul municipiului şi al judeţului Arad se realizează, în această perioadă, selecţionarea şi angajarea recenzorilor pentru „Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor”, selecţie care va fi efectuată de către fiecare primărie în parte. „Cei interesaţi să devină recenzori trebuie să se adreseze direct primăriilor din localităţile de care aparţin, urmând ca acestea să realizeze o selecţie. Vreau să mulţumesc atât recenzorilor, cât şi cetăţenilor judeţului Arad pentru colaborarea de la recensământul agricol şi am convingerea că ne vom situa şi la recensământul populaţiei pe primele poziţii ca şi promptitudine”, susţine prefectul.
Teste după instructaj
De altfel, reprezentanţii Prefecturii Arad au solicitat tuturor primăriilor să dispună măsurile necesare pentru selecţionarea recenzorilor, urmând ca angajarea acestora să se facă în urma testelor ce vor fi susţinute de către candidaţi după efectuarea instructajului. Perioada de înscriere este 17 august-15 septembrie la sediul fiecărei primării.
Cerinţe pentru recenzori
Câteva dintre cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească recenzorii sunt: să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să aibă cel puţin studii medii, să aibă cetăţenia română, să cunoască limba română, să prezinte cazier judiciar şi să aibă capacitatea de a desfăşura muncă de teren.
Citiți principiile noastre de moderare aici!