Vă este dor de copilărie, atunci când bunicii de la țară tăiau porcul? Nu aveți posibilitatea să mai gustați o jumară scoasă din ceaun, o mâncare de varză cu carne, o bucată de șoric, un caltaboș, toate proaspete și nu din rafturile supermarket-urilor venite de prin Europa? Ei bine, vineri, 16 decembrie, în cortul instalat în parcarea laterală de la Expo Arad, începând cu orele 14:00, până la 20:00, aveți această posibilitate. Pe lângă mâncare, veți avea parte și de un program artistic susţinut de colindători de la diferite ansambluri de pe raza județului, dar și de elevi de la mai multe școli arădene, care vor cânta pe scena montată în cort începând cu ora 14:00.
Competiție cu tradiție
Dar haideți să vedem exact ce se va întâmpla. Dis de dimineață vor fi tăiați mai mulți porci, iar carnea va fi furnizată celor 15 echipe care se vor întrece în gătit, în probe precum: Jumara de aur, Caltaboșul anului, Pomana porcului și Cel mai bun cârnat. O parte din echipe vor găti produsele din carne de porc în mod tradițional de la cap la coadă, în timp ce alte echipe vor concura doar la preparatul cârnaților.
Colinde și voie bună
„Noi vom pune la dispoziție materia primă, respectiv carnea, iar participanții se vor prezenta cu ustensilele, ingredientele și, desigur, cunoștințele. Juriul, format din cinci bucătari profesioniști – atât din Arad cât și din Ungaria -, vor juriza probele de gătit din concurs. Vizitatorii arădeni vor putea degusta, contra cost, produsele preparate în mod tradițional: varză cu carne, jumări, caltaboș, cârnaț proaspăt, fasole cu cârnaț”, a declarat Cimi Enache, organizatorul evenimentului „Festivalul Tradițiilor de Iarnă”, ediția a III-a, Camera de Comerț Industrie şi Agricultură Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!