ARAD. Romfilatelia continuă seria tematicilor filatelice dedicate costumelor populare, prin emisiunea de mărci poștale „Port popular de nuntă (II)”. În cadrul acestei tematici, sunt prezentate costume populare de nuntă, în pereche, din zonele folclorice Maramureș, Muscel, Arad și Vâlcea.
Costumul din Maramureş este redat în pereche pe marca poştală cu valoarea de 1,40 lei, în timp ce portul muscelean este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Pe marca poştală cu valoarea nominală de 5,00 lei este prezentat în pereche costumul de nuntă din zona Arad, iar costumul de nuntă din Vâlcea, Oltenia, este ilustrat pe marca poştală cu valoarea de 19,00 lei.
Toate ansamblurile sunt datate la începutul secolului al XX-lea.
Descriere
Costumul mireselor din Arad este alcătuit din găteala de cap, cămașă și poale, șorț și cizme. Pe cap mireasa pune peste părul strâns și împletit o cunună din flori și oglinzi care se înnoadă la ceafă. Cămașa (spăcelul), poalele și șortul sunt predominant albe, influență a portului slovac. Cămașa este decorată la guler, pe umeri, pe mâneci și la pumnari (manșete). La gât se poartă o salbă de bani de argint. Poalele încrețite sunt prinse în talie, peste ele punându-se șorțul decorat prin alesături în război albe sau policrome. Vesta din blană de miel sau oaie este decorată cu broderii și cu aplicații din piele.
Mirele poartă cămașă scurtă și largă, croită drept și încrețită la mâneci, asociată cu izmenele largi, realizate din foi de pânză unite prin „cheițe” decorative. Peste aceste piese, mirele poartă zăbunul, o vestă confecționată din materiale predominant realizate prin procedee industriale.
Disponibile online
Intrat în circulație joi, 24 septembrie 2020, emisiunea de mărci poștale „Port popular de nunta (II)” este disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.
Trimite articolul
Xnana pare ok, da ofilitu nu pare aradean!