ARAD. Manifestările dedicate Zilei Armatei României au început la Arad în urmă cu câteva zile.
Marți, sute de tineri au avut parte de o lecție inedită de istorie. Unii dintre ei au dat o mână de ajutor la curățarea mormintelor eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial, iar alte sute de tineri au mers în Ceatea Aradului, unde se află baza militară, singura cetatea care de la construire, în urmă cu mai bine de 200 de ani, are aceeași destinație pentru care a fost concepută… cea de cazarmă militară. Acțiunile au fost organizate de Batalionul 191 Infanterie Arad cu ocazia Zilei Armatei Române Elevii s-au bucurat de cateva ore în aer liber, iar unii dintre ei și-ar dori chiar să imbrace, în viitor, uniforma de militar.
Au curățat pietrele funerare
Câteva zeci de elevi au venit, marți de dimineata, să igienizeze cele aproape 900 de pietre funerare ridicate în memoria soldaților căzuți în al Doilea Război Mondial. Ajutati de militari, adolescenții au adunat frunzele uscate, buruienile din jurul mormintelor si au legat panglici tricolore la căpătâiulfiecărui erou. Parcela dedicată eroilor căzuțiîn război există din 1950. Fiecare piatra funerară are gravat numele, prenumele și gradul eroului cazut la datorie
Porți deschise
De altfel, unitatea militara din Cetatea Aradului si-a deschis, marți, portțile pentru toți cei dornici să vadă ce înseamnăviața de miltar. Câteva sute de copii au încercat tehnica militară, au admirat armele soldaților si, din joacă, au învațat să tragă.
Astfel de actiuni, organizate în preajma zilei Armatei Romane, încearcă să apropie tinerii de o carieră militară.
Despre Cetatea Aradului
Cetatea Aradului este singura cetate construită în stil Vauban din Europa care, pe tot parcursul existenței sale, și-a păstrat funcțiunea inițială, cea de cazarmă.
Cetatea Aradului, care se întinde pe mai multe zeci dehectare, este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Planul a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu 6 colţuri, între anului 1763 şi 1783. Până în1918, Cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. Cetatea este una dintre cele mai bine coservate cetățidin estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor. De mai mulți ani de zile, primăria din Arad poartă discuții cu Guvernul pentru a trece cetatea în circuitul civil și turistic.
Trimite articolul
XBravo ! si Monumentul de la Paulis trebuie renovat !
-
de la darea in folosinta ( anul 1763 ) si pana azi cetatea a apartinut armatei si asa e normal sa ramana , nu sediu de baruri discoteci etc
-
Mare istet mai esti! Nu e problema ca totul este o ruina. Eu in 92 am facut armata acolo si era o ruina…acum nici nu vreau sa stiu cum este. De ce sa nu intre in circuitul turistic al aradului. Ce crezi tu, ce ar face asa de mare rau?
-