Ne dorim ca Cetatea Aradului să intre în circuitul civil, dar când e vorba să-i deschidem porţile pentru ca arădenii să o viziteze, punem lacătul pe uşă. O situaţie ciudată, căreia am încercat să-i găsim o explicaţie, dar nu am putea spune că am reuşit…
La loc comanda!
Iată despre ce e vorba. Duminică, 21 august, Asociaţia Turism Alternativ programase un tur de două ore în Cetate, în cadrul proiectului „Turist la tine acasă – În spatele uşilor închise”.
„Prima dată am vorbit cu cei de la Cetate în luna iunie. Au fost deschiși și s-au arătat bucuroși de viitoarea colaborare. Ulterior ne-au transmis că ar fi mai bine sa facem o cerere către ei prin intermediul Primăriei Municipiului Arad, ceea ce am și făcut. Și după această cerere, s-au arătat deschiși colaborării. Vineri, cu două zile înaintea turului, l-am contactat pe domnul Semeniuc, locotenent colonel, comandant al garnizoanei din Cetate, pentru a ne asigura că totul rămâne cum a fost stabilit. Ne-a confirmat din nou că totul este în regulă și ne-a comunicat că el nu va fi prezent la tur, lipsind din oraș, însă un alt domn din partea Armatei ne va fi ghid. Totul bine și frumos. Sâmbătă dimineață, însă, cu o zi înaintea datei programate a turului, domnul Semeniuc ne-a sunat pentru a ne spune că sunt prea multe persoane care și-au manifestat interesul pentru tur și el nu își asumă un număr mare de participanți, așa că va trebui să anulăm turul”, spun reprezentanții Asociației Turism Alternativ.
Pur şi simplu „nu se poate”
Peste 300 de arădeni şi-au expimat intenţia de a trece, duminică, dincolo de uşile închise ale Cetăţii. Câţi ar fi trebuit să fie pentru a li se permite accesul înăuntru? Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare de la comandantul unităţii militare din Cetate.
„Nu se poate spune aşa ceva. Putem spune doar că nu ne aşteptam ca interesul pentru acest tur să fie atât de mare” – a precizat lt.col. Semeniuc. La câţi vizitatori se aştepta? „La mult mai puţini” – a răspuns evaziv şeful militarilor din Cetate.
Ioan Sorin Semeniuc a mai spus că „o să încercăm să reluăm demersurile cu ocazia Zilei Porţilor Deschise care va fi în jurul datei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române. Atunci vin sute de persoane în Cetate, dar sunt alte condiţii – în primul rând, e un alt cadru şi este o altă organizare care acum nu se poate face. Acum, în condiţiile astea, nu se poate.”
Efect nedorit
În ceea ce priveşte numărul mare al arădenilor înscrişi la turul din Cetate, reprezentanţii Asociației Turism Alternativ consideră că „este normal ca un obiectiv pe care arădenii îl pot vizita o singură dată pe an să stârnească interes. Tot auzim despre introducerea Cetății în circuitul civil, dar nu putem nici măcar să o vizităm în mod organizat. Ideea ediției de anul acesta a proiectului <Turist la tine acasă> a fost tocmai aceasta, de a intra în spatele ușilor închise, iar ușile Cetății stau închise de prea multă vreme. Acum, când părea că aceste uși se vor deschide măcar pentru câteva ore, faptul că o persoană nu își asumă responsabilitatea face ca ușile să se închidă din nou” – spun cei de la Asociația Turism Alternativ.
Scuzele de rigoare
„Chiar dacă noi am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a vizita Cetatea, iar vina pentru anulare turului nu este a noastră, pe prezentăm scuze celor care au dorit să participe la acest tur și le promitem că vom încerca să îl organizăm, la un moment dat, când, poate, cei din Garnizoană vor fi pregătiți să își asume responsabilitatea”, spun, în încheiere, cei de la Asociația Turism Alternativ. Aceştia mai menţionează că turul nu se va anula, doar că nu se va vizita Cetatea. „Turiştii” se vor întâlni la punctul de întâlnire, în fața intrării în Cetate, după care vor pleca pe faleză și poate și la muzeu.
Trimite articolul
XAcesta este Aradul astazi. In istorie, cei care-l conduc in prezent, vor ramane, nu ca niste ctitori, ci ca niste neispraviti, care de zeci de ani nu au fost in stare sa se preocupe serios de urbe. Cetatea este doar una din multele probleme ale Aradului., care taraganeaza de decenii. Trist, dar era de asteptat. Hora incompetentilor.
Nici cetatatea Aradului nu e facuta de romani.
In toata Transilvania romani nu se pot lauda cu aproape nimic.
-
Vezi că râd si elevii din clasele elementare de tine
Se scrie ”ROMANII nu se pot lăuda….” adica cu de ”i”
E greu cu ortografia si gramatica limbii române , este?
Bine a făcut armata..indivizii aia de la “asociația nu știu cum”..habar nu au de istorie..i-am auzit și eu o dată aducând elogii celor 13 generali criminali
-
Nu vorbiți în necunoștință de cauză.
-
@Moraru/Molnar:pare-se că tu n-ai habar de istorie. Acei oameni au luptat pentru niște idealuri. Că ele au coincis sau nu cu viziunea noastră asupra istoriei e altă poveste
Lasă că vin alegerile locale , să vezi atunci candidați cum se bat cu pumnii în piept care mai de care ca vor scoate cetatea din mână armatei și o va reda Aradului. Doar la alegeri au un as în mânecă.
-
Cică să o scoată din mâinile armatei de parcă e vorba de armate străine!!!!!!!!!!!!
Ce bai are dacă rămâne a armatei asa precum a fost ea concepută
initial, ha?
Pentru Arad, Cetatea ar trebui să fie obiectiv turistic de primă importanță și este inadmisibil să nu fie pusă în valoare! Duceți-vă la Alba Iulia să vedeți un exemplu de bună practică…
-
ce obiectiv turistic?..
Asa cum scrie unul aici o fi plina cetatea de birturi discoteci cafenele etc /de vizitat/ ai sa vezi !
nici eu nu am ajuns in cetatea noastra, se poate vizita o singura zi pe an si atunci la 12 intra ultimul grup
Da, dar vorbim romaneste pe aici!!