PECICA. Mai mulţi pecicani s-au arătat revoltaţi, după ce o locuitoare a oraşului şi-a făcut publică „peripeţia” porţii de la intrare. Aceasta spune că şi-a montat o poartă, numai că a fost sesizată de Poliţia Locală să o dea jos sau măcar să scape de ornamente, altfel va fi amendată. Pe pagina de internet pe care a publicat povestea şi-a găsit şi aliaţi, dar şi contestatari. În discuţie a intrat şi viceprimarul din Pecica, Miodrag Stanoiov, care este şi preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Pecica. Acesta a spus că regulamentul de urbanism nu permite pecicanilor să îşi monteze ce porţi vor ei, ci doar ce agreează Primăria. Practic, Primăria decide dacă porţile de intrare ale pecicanilor pot fi montate sau nu, dacă respectă regulamentul de urbanism sau dacă acestea trebuie demontate.
Fără lei şi culori stridente
Contactat pe marginea acestei probleme, Stanoiov a spus că există un regulament în baza căruia se emit, sau nu, autorizaţiile de construcţie. Iar pentru montarea unei porţi sau construirea unui gard este nevoie de o astfel de autorizaţie. Drept urmare, autorizaţia poate fi primită numai dacă porţile respectă anumite cerinţe. „Regulamentul de urbanism a fost modificat, iniţial, în urmă cu zece ani, când au fost interzise construcţiile cu turnuleţe şi pagode. Ulterior, cei care îşi făceau turnuleţe au decis să se manifeste altfel, respectiv prin ornamentele aplicate pe porţile de fier forjat, dar şi prin culorile în care acestea erau vopsite. Drept urmare, regulamentul de urbanism a fost modificat din nou, fiind interzise porţile cu lei auriţi, cu însemne ale unor producători de autoturisme ori vopsite în culori stridente, ţipătoare. Dacă porţile au un aspect civilizat, nu se pune problema somării proprietarilor sau amendării lor. Vrem doar ca oraşul să arate civilizat”, a spus viceprimarul din Pecica.
Controale de la Locală
Întrebat cine şi cum poate aplica prevederile noului regulament de urbanism, Stanoiov a spus că Poliţia Locală, împreună cu reprezentanți ai Primăriei, stabilesc dacă o poartă sau un gard este sau nu proprie sau improprie. „Poliţia Locală constată dacă porţile şi gardurile respectă regulile de urbanism. Dacă se constată o încălcare a acestora, proprietarii sunt invitaţi la Primărie, unde le prezentăm regulamentul şi îi sfătuim să renunţe la ornamentele neconforme. Nu mergem direct cu amenzi, deşi legea ne permite acest lucru, pentru că nu a fost respectată autorizaţia de construcţie. Încercăm, pe o cale amiabilă, să rezolvăm neregulile”, a mai spus Miodrag Stanoiov.
Altele rămân aşa
Întrebat dacă toţi pecicanii trebuie să renunţe la ornamentele de pe porţi, viceprimarul a spus că regula nu se aplică celor care şi-au montat respectivele porţi înainte de modificarea regulamentului de urbanism. „Cele care au fost montate înainte de noul regulament rămân aşa, pentru că nu se încalcă legea. Însă porţile şi gardurile montate după aprobarea regulamentului trebuie să respecte normele”, a specificat Stanoiov.
Citiți principiile noastre de moderare aici!