La a IV-a ediţie a simpozionului internaţional ,,Portrete de dascăli” s-au adunat aproape o sută de lucrări din mai toate judeţele ţării, R.Moldova şi Serbia. Cadrele didactice pe care sala căminului cultural din Bata abia i-a încăput au trăit momente de rară emoţie –greu de descris în cuvinte. Anton Ilica, Doru Bogdan şi Eugeniu Criste – recunoscuţi cunoscători ai trecutului învăţământului arădean- au elogiat ţinuta ştiinţifică desăvârşită şi prezentarea într-o manieră care a ridicat sala în picioare a unor lucrări precum cele ale colegelor Delia Micurescu, Cornelia Ocneriu, Anamaria Popa, Silviana Spătariu, Domnica Nica. Delegaţia Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România-filiala R.Moldova a fost condusă de Pavel Cerbuşcă – doctor în pedagogie şi autor de manuale de istorie a românilor editate în stânga Prutului. Din Serbia au participat cu lucrări prof dr Brânduşa Jiuca, drd Virginia Popovici şi Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limbă Română.
Dacă fostul ministru Spiru Haret a rămas în conştiinţa dascălilor fiindcă scria fiecărui învăţător, ministrul Liviu Pop Marian a surprins sunând domnia sa organizatorii şi anunţând decizia sa fermă de a onora cu prezenţa sa evenimentul. Chiar dacă în ultimul moment a fost obligat să se întoarcă de la aeroport din drumul spre Bata şi-a câştigat respectul celor prezenţi prin acest gest şi prin asigurarea dată că va vizita în curând asociaţia arădeană a cărei activitate o cunoaşte de mai mulţi ani. De ani buni îl cunosc şi arădenii ca pe unul care aloca timp şi energie în a răspunde zilnic personal la zeci şi sute de mesaje ale cadrelor didactice din toate colţurile ţării. Se pare că funcţia nu l-a schimbat aşa cum prea adesea se întâmplă pe malurile Dâmboviţei.
Zeci de elevi ai şcolilor din Bârzava, Bata şi ,,Avram Iancu” din Arad au oferit momente artistice de excepţie sub bagheta îndrumătorilor Viorica şi Petru Leric, Sabina Stoiţescu, Mihaela Hanc şi Mihai Henţ. Inspectoratul şcolar, casa corpului didactic, sindicatul arădean şi parohia Bata au fost şi de data aceasta alături de învăţători, iar Mirela Aldescu, Nicolae Pellegrini şi Dănuţ Ieneşescu au apreciat consecvenţa cu care asociaţia acestora acţionează pentru creşterea prestigiului şcolii. Au fost prezenţi şi demnitari precum Marius Gondor şi nu a lipsit nici mesajul transmis de consilierul edilului Aradului. De remarcat şi sprijinul acordat de conducerea şcolii din Bata, dar şi de colegii Raluca Martin, Viorel Binciciu, Florica Cândea, Eugen Bocăniciu, Pavel Moş, Codrin Iovin, Olimpia Simarton, Vasilica, Dănuţ şi Florica Maxa, Marinela Alecu. Ţinuta academică şi atmosfera cu adevărat înălţătoare a fiecărui minut al acţiunii a făcut să lipsească cu desăvârşire vreo cât de mică frază cu tentă politică. Pe lângă portretele dascălilor realizate prin cuvânt spus sau scris, elevul Ramon Roman –un adevărat Ştefan Popa-Popas- a realizat la faţa locului zeci şi zeci de portrete ,,la minut” ale participanţilor.
Elevele Jesica Pîncotan din Curtici şi Ela Maria Zorzoană din Vulcan au luat la propriu banii asociaţiei învăţătorilor câştigând concursul de rezumate postate pe forumul acesteia.
N.Iorga spunea ,,ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni , suntem noi oameni.”. Parafrazându-l, cei prezenţi la Bata au adăugat că această sărbătoare a dăscălimii nu ar fi avut loc dacă nu ar fi existat oameni ca Badea Ion şi Delia Micurescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!