ARAD. Bărbat, peste 45 de ani, cu studii gimnaziale. Acesta pare a fi portretul robot al arădeanului cu cele mai mare şanse de angajare. Situaţia privind realizarea planului de ocupare după cinci luni arată că angajatorii au anumite preferinţe atunci când vine vorba de încadrarea în muncă şi iau în considerare atât mediul de provenienţă al viitorului angajat, cât şi vârsta sau studiile.
Urbanul peste rural
Arădenii în căutarea unui loc de muncă din oraşele judeţului au şanse mult mai mari să fie angajaţi. Raportul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad arată că nu mai puţin de 1.400 dintre cele 2.403 persoane care au fost angajate în primele cinci luni locuiesc în mediul urban. Desigur că în acest caz ponderea municipiului este una foarte importantă, însă aceste cifre arată şi concentrarea locurilor de muncă. De cealaltă parte, doar 1.003 arădeni din satele şi comunele judeţului au reuşit să se angajeze.
Pe grupe de vârstă
Când vine vorba de vârsta viitorului salariat, angajatorul arădean pare să prefere în acest moment persoanele care au câţiva ani de experienţă în câmpul muncii, în detrimentul tinerilor. Un alt factor care poate sta la baza acestei decizii este şi faptul că în primele cinci luni au fost prea puţine locuri de muncă atractive pentru tineri, majoritatea fiind în producţie. În timp ce tinerii sub 25 de ani au reuşit în mică proporţie să se angajeze, fiind doar 410 încadrări în cinci luni, persoanele de peste 45 de ani, chiar peste 50, au reuşit să ocupe mai mult de 1.000 de locuri de muncă de pe piaţă. Preferinţele angajatorilor merg chiar şi mai departe, iar atunci când vine vorba de a alege între o femeie şi un bărbat, societăţile arădene care fac încadrări preferă bărbaţii.
Studii cât mai reduse
O altă caracteristică a personalului angajat în perioada ianuarie-mai 2013, o reprezintă studiile. Absolvirea învăţământului gimnazial se dovedeşte a fi suficientă pentru găsirea unei slujbe, în timp ce un arădean cu studii postliceale sau universitare va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a-şi putea găsi o slujbă. Situaţia nu este una care să surprindă, din păcate, cunoscut fiind faptul că la nivel de ţară angajatorii oferă foarte puţine locuri de muncă pentru persoanele cu o pregătire profesională temeinică, în acest moment căutându-se forţă de muncă brută.
Cât despre o schimbare a structurii pieţei muncii în următoarea perioadă, este greu de anticipat. Atât timp cât fabricile din sectorul producţiei oferă cele mai multe şanse de angajare, puţin probabil ca muncitorii calificaţi şi şcoliţi să poată intra pe piaţa muncii.
Alegeri speciale
Printre cei 2.403 angajaţi arădeni se numără şi persoane care provin din grupuri ţintă speciale. Astfel, au fost încadrate: 19 persoane cu handicap, dar şi 82 de persoane de etnie romă.
andreea.pintea@informmedia.ro
CITESTE Si:
Citiți principiile noastre de moderare aici!