Porumb furajer contaminat, oprit în drum spre Olanda. O fermă din județul Arad a trimis un eșantion de porumb furajer pentru ca mai apoi porumbul să fie exportat în Olanda, doar că analizele făcute pe eșantionul respectiv au relevat că porumbul era contaminat cu Aflatoxina B1. Țările de Jos au făcut o notificare prin sistemul european de alerte, încă de la începutul lunii iulie, acum cazul ajungând în atenția publică.
Practic, Țările de Jos au primit un transport de porumb furajer contaminat cu micotoxina Aflatoxina B1 din România. Olanda a raportat potențialul de contaminare și l-au clasificat ca fiind grav în cadrul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje. Datele publicate prin sistemul de alertă nu furnizează, însă, informații privind ferma din Arad de unde a provenit porumbul, nici dacă s-au mai găsit probe contaminate la acel producător de porumb furajer.
Potrivit datelor publicate în alerta europeană rezultatele controalelor din Olanda au arătat o prezență de 0,200 mg/kg a Aflatoxinei B1, nivelul maxim admis fiind de 0,02 mg/kg.
Potrivit informațiilor primite de la Direcția Sanitar Veterinară Arad porumbul în cauză nu a părăsit România, fiind trimisă doar o probă către Olanda. Așadar, de la ferma din Arad au plecat doar 3 kg de porumb furajer pentru a fi analizate.
Despre RASFF
Autoritățile de control agroalimentar din statele membre sunt conectate la RASFF, o platformă electronică. În cazul în care se constată nereguli și neconformități, cum ar fi depășirea nivelurilor maxime de pesticide, micotoxine, alergeni etc., aceasta raportează în timp real informații despre mărfurile agroalimentare introduse pe piața europeană, inclusiv despre produsele importate din țări terțe.
Trimite articolul
XAr fi bine de urmarit ce se intampla in continuare cu acest porumb.
Nu va faceti probleme. Totul pe planeta noastra este BIO.-
Sutele de tone de porumb,grau,ovaz,orz care au intrat din Ucraina si se vand peste tot ca productie autohtona in pietele din Romania cine le verifica .Animalele refuza sa le manance.
-
Mulțumim celor responsabili!
-
Acesta este românesc. Nici unii dintre agricultorii noștri nu-s ușă de biserică, avem produse alimentare autohtone pline de chimicale. S-au făcut investigații în presă și este uluitor ce s-a aflat
-
ia da ceva exemplu desteptule. Da nu din ala cu 3 rosii si doi castraveti. Ia sa te aud, fermieri cu cereale. Fermieri zic.
-
Da un exemplu rusnacule. Cereale romanesti. Sa vedem.
-
Deci faptul că unii agricultori români ne dau legume pline de chimicale, nu-i bai.
-
Banui ca aia de pe la Galati. Ai idee cu ce au dat si ai idee ce ne vindeti voi din ua rusalailor? Ani lumina diferenta. Vorbesti sa nu taci.
-
-
-
-
Zici ca refuzi, ai?
Care-i problema, noi primim numai cereale cu gena modificată din Ucraina, și sunt perfecte.
-
Goguta zice ca refuzati sa le mîncati, adevarat?