Focul le-a distrus jumătate din cultură. Un incendiu puternic a izbucnit în week-end într-un lan de porumb de 150 de hectare, jumătate din suprafața cultivată și nerecoltată fiind mistuită de flăcări. A fost nevoie pentru lichidarea focului nu doar de intervenţia pompierilor, ci şi de cea a fermierilor şi a oamenilor din localitate. Totul s-a întâmplat la Şeitin pe 150 de hectare de porumb. Şi pentru că situaţia s-a dovedit una gravă, pompierii au solicitat sprijinul echipajelor din mai multe comune și orașe apropiate și sprijinul unor asociații agricole, care au trimis tractoare și cisterne. Vântul a făcut ca focul să cuprindă alte zece hectare, până când fermierii au reușit să facă brazde pentru a limita extinderea incendiului. Potrivit unor surse, se pare că focul ar fi izbucnit după ce un alt agricultor şi-a aprins propria mirişte. Din cauza vântului, flăcările au fost împinse către lanul de porumb.
Voluntarii nu au vrut ajutor
Se pare că stingerea incendiului a fost o mare necunoscută pentru mulţi dintre cei implicaţi. Primii care au intervenit au fost pompierii de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şeitin. Aceştia nu au solicitat ajutor, insistând că incendiul este sub control. La câteva ore de la izbucnire, voluntarii au ajuns să ceară ajutorul tuturor celor care erau dispuşi să îl acorde. Pe lângă voluntarii din Şeitin, la intervenţie au mai fost chemaţi voluntarii din localităţile învecinate, Detaşamentul Arad, dar şi agricultorii din zonă. De abia după ce toţi au pus „osul la muncă” s-a reuşit localizarea şi lichidarea focului. „În total, au fost vreo 30 de focare. Vântul ridica vegetaţia aprinsă şi o muta dintr-un loc în altul. Locul în care cădeau frunzele în flăcări devenea un nou focar”, ne-a explicat o persoană implicată în stingerea focului de la Şeitin. A fost nevoie de nu mai puţin de cinci ore pentru lichidarea incendiului, autospecialele de stingere fiind nevoite să alimenteze la Șeitin, de la o distanță de zece kilometri faţă de locul în care s-a aprins lanul de porumb. În fapt, focul nu a fost lichidat cu ajutorul apei, ci cu ajutorul agricultorilor. Aceştia au arat terenul în jurul incendiului şi au lăsat focul să ardă până când nu a mai existat vegetaţie. Ulterior, flăcările s-au stins de la sine.
Se face anchetă
Informaţiile primite de către noi referitoare la izbucnirea incendiului de la Şeitin nu sunt, deocamdată, oficiale. Ca atare, pompierii și polițiștii au deschis o anchetă pentru a vedea de ce a izbucnit incendiul. Se pare că proprietarii terenurilor nu aveau asigurare pentru culturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!