ARAD. Seceta pune din nou probleme fermierilor arădeni. Rezerva de umiditate nu este suficientă pentru a asigura necesarul culturilor de porumb, iar partea sudică a județului Arad este deja afectată de secetă moderată. Agenția Națională de Meteorologie a analizat rezerva de umiditate din sol, iar veștile nu sunt deloc bune pentru agricultori: culturile de porumb sunt afectate de secetă. „Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. În Banat, local în sudul și sud-vestul Munteniei, sudul, sud-vestul și estul Olteniei, sudul și izolat vestul Crișanei, sudul și estul Moldovei, nord-vestul Maramureșului, se înregistrează deficite de apă în sol”, transmis meteorologii în buletinul informativ.
Conform hărții detaliate afișată de ANM, în județul Arad singura zonă cu umiditate optimă în sol este zona din jurul orașului Chișineu Criș. În proximitatea municipiului Arad extinzându-se până în județul Timiș și înspre zona Vărădiei de Mureș, seceta este una moderată. „Rezerva de umiditate este determinată prin metoda bilanțului apei în sol utilizând datele meteorologice înregistrate la stațiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul rețelei Administrației Naționale de Meteorologie. Valorile de umiditate sunt validate de măsurători directe efectuate cu senzori de umiditate, în platformele agrometeorologice”, mai explică ANM.
Evoluția culturilor
În această perioadă, agricultorii care cultivă grâu de toamnă vor finaliza recoltarea în cazul în care mai există culturi întârziate. De asemenea, cultura de floarea-soarelui este în perioada de înflorire și maturitate. Porumbul se află în faza de înflorire și maturitate în lapte. În cazul hibriziilor extratimpurii există posibilitatea să fie deja în perioada de maturitate. ANM mai transmite în buletinul agrometeorologic și că în general toate lucrările specifice – tratamente fitosanitare, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, se vor efectua în bune condiții.
Trimite articolul
XUn bun motiv de a umfla preturile.
De irigatii at-i auzit ?
-
Tu ști despre ce vorbesti. Nu e vorba de legume, e cultura mare pe mii de ha. De unde apa, ca să nu vorbim de rangerele de udare care costa enorm, iar mare parte din teren este în arenda pe perioade limitate!
-
Mergi in Ungaria ,casca ochii si convingete .Se vad de pe sosea rangerele si canalele de irigatie.
Daca 30 de ani doar sa furat si distrus…asta e.Ghinion!!!
-