Agricultorii se iau din nou cu mâinile de cap. Dacă anul acesta ploile au fost mai mult decât suficiente pentru cultura de porumb, a apărut o altă problemă. Şi este una mare de tot, afectând sute, poate mii de hectare. Cultura de porumb a ajuns acum la mila porcilor mistreţi. Situaţia este una generalizată în judeţul nostru. Direcţia Agricolă Arad a primit nenumărate sesizări referitoare la pagubele produse de animale, iar constatările sunt în toi. „Avem, într-adevăr, o problemă cu mistreţii. Comisiile de constatare au aproape zilnic deplasări în teritoriu pentru a stabili pagubele”, ne-a spus Ioan Martin, directorul Direcţiei Agricole Arad. Numai că nici convocarea celor două echipe care iau la pas judeţul nu este deloc simplă. Ioan Martin ne explică demersurile pe care trebuie să le facă agricultorii care au suferit pagube din cauza mistreţilor: „primul lucru pe care trebuie să îl facă păgubiţii este să meargă la primăria din localitate şi să depună o sesizare. Mai departe, primăriile anunţă pagubele la Direcţia Agricolă, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda Forestieră, fostul ITRSV. La nivelul celor patru instituţii, se formează o comisie din care face parte câte un reprezentant al fiecărei instituţii, iar această comisie face verificările în teren. În funcţie de procentajul de distrugere descoperit în culturi, Garda Forestieră acordă despăgubiri proprietarilor terenurilor afectate de mistreţi”. Directorul Direcţiei Agricole ne-a mai spus că această comisie nu este completă dacă lipseşte vreunul dintre membri şi, ca atare, nu poate să ia măsuri. „Dar nu prea avem astfel de probleme. Avem două comisii constituite, formate din angajaţi ai instituţiilor mai sus menţionate, iar cele două comisii merg aproape zilnic să constate distrugerile provocate de porcii mistreţi. Iar aceste distrugeri sunt destul de însemnate”, a mai punctat Ioan Martin.
Încearcă altceva
Unii dintre agricultori fac tot posibilul să îşi protejeze culturile cum pot. De la patrulări în lanurile de porumb, la sperietori, oamenii încearcă să îşi salveze porumbul. Numai că aproape toate măsurile sunt sortite eşecului. La Semlac, de exemplu, un lot de teren de câteva hectare a fost împrejmuit cu gard de sârmă, în speranţa că mistreţii nu vor mai putea să intre. În zadar. Porcii rup gardul în fiecare seară, iar agricultorii îl repară în fiecare zi. Un ciclu nesfârşit şi care, din păcate, nici măcar nu dă rezultatele scontate. Drept urmare, toţi agricultorii sunt aşteptaţi să depună sesizări la primărie în ideea în care îşi pot recupera parte din pagube de la Garda Forestieră.
Vine floarea
Nu doar cultura de porumb este în atenţia mistreţilor. Agricultorii se tem de faptul că, imediat ce floarea soarelui va începe să se coacă, şi aceasta va cădea pradă porcilor sălbatici. Pentru moment, spun agricultorii, floarea soarelui nu are fructul format în totalitate şi îi lipseşte uleiul. Însă, în momentul în care floarea soarelui se va maturiza, va fi distrusă de mistreţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!