Pe ușile ghișeelor și la intrările în Oficiile Poștale, atât din județ cât și din țară, clienții vor vedea o hârtie pe care scrie „PROTEST”. Totul se datorează faptului că negocierile purtate miercuri, 27 octombrie la București, între Conducerea Companiei Poșta Română și sindicate au eșuat. Practic, începând de astăzi, deși poștașii sunt la lucru, nu se mai lucrează, și nu se mai lucrează pe o perioadă nedeterminată, ce poate ține de la o zi până la săptămâni bune. Cerința poștașilor este o majorare salarială de 100 de lei brut – neimpozabili, o majorare care pentru aproximativ 16.000 dintre angajații Poștei Române ar fi de 10%, în condițiile în care aceștia au salariul minim pe economie, din totalul de aproximativ 25.000 de angajați în România. În județul nostru, vorbim de aproximativ 530 de angajați. De specificat că liderii de sindicat încearcă încă din aprilie să ajungă la un consens cu această majorare, însă fără rezultat. Tot ce au primit până acum, din partea conducerii Poștei Române, în urma negocierilor de la București este o mărire de 100 de lei, dar brut, adică impozabili, fapt ce ar duce la o mărire de salar de aproximativ 60 lei, fapt care nu coincide deloc cu ce au cerut poștașii.
Interviu cu Ilie Tripa, liderul de sindicat
Am stat de vorba cu Tripa Ilie, președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Filiala Arad, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă.
JA: De ce a pornit protestul spontan?
T.I.: Am participat la negocieri la București, pentru acordarea unor majorări de salarii care să fie de 100 lei, net. Compania ne-a oferit 100 de lei brut, adică impozabili, iar asta înseamnă că angajații ar beneficia de doar 60 de lei, majorare de salariu. Aceste negocieri au pornit din luna aprilie a acestui an, s-au încheiat acte, minute și procese verbale, dar parcă ne zbatem ca peștii pe uscat. Între timp, reprezentanții companiei și cei ai Ministerului Comunicațiilor ne-au dat asigurări că situația va fi rezolvată, dar totul a fost o minciună și totul durează de șapte luni. Nu a fost o chestiune premeditată, angajații sunt nemulțumiți și s-a creat această grevă spontană, astfel ei sunt prezenți la lucru, dar nu vor lucra nimic. Conflictul nu poate fi stins decât dacă această majorare salarială va fi efectuată. Mare majoritate a oficiilor poștale, atât din județ cât și din muncipiu, sunt în protest spontan și nu îi vor servi pe clienți. Liderii de sindicat nu au premeditat acest protest el pornind direct de la angajații nemulțumiți, noi ne raliem cu ei și îi susținem.
JA: Ce le transmiteți clienților?
T.I.: Vrem să cerem scuze tuturor persoanelor care beneficiază de serviciile poștale, clienților și arădenilor. Noi am sperat că nu se va ajunge aici înainte să plecăm la București și că ne vom întoarce cu un răspuns favorabil. Nu a fost să fie așa, nu am găsit înțelegere. Le cerem scuze și multă înțelegere. Arădenii trebuie să știe că pentru unii poștași, această majorare ar fi și de 10% la salar, în contextul în care au minimul pe economie.
JA: Cât timp va dura protestul?
T.I.: Acest protest va ține până în momentul în care se va semna un act între reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și cei ai sindicatului și care să fie satisfăcător pentru cei nemulțumiți. Practic, protestul este unul pe o perioadă nedeterminată. Dacă nu vom ajunge la un consens, putem să rămânem în grevă până la soluționare, indiferent cât ar dura greva. Mai sunt și alte probleme legate de condițiile de muncă existente în subunitățile noastre, de faptul că o parte din subunități încă se încălzesc cu lemne. Sunt zone în care frigul și-a pus amprenta pe angajați. Oamenii trăiesc în condiții jalnice. Dacă revendicările noastre vor fi satisfăcute, protestul se va stinge imediat. Ar fi o mică victorie pe care oamenii și-o doresc. Pe parcurs, după ce această problemă va fi rezolvată, vom face o listă cu alte revendicări, acest protest este doar începutul.
Despre Poşta Română
Poșta Română, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie. Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!