O femeie de serviciu pentru 1200 de elevi și 75 de preșcolari ale căror clase sunt în trei clădiri situate pe străzi diferite: str. Posada și Calea Timișorii numerele 29-31 și nr.67 Și e vorba de o școală cu tradiție în municipiu: Liceul German Adam Muller Guttenbrun. S-au făcut petiții, sesizări, înștiințări, părinții s-au revoltat, au făcut demersuri la conducerea școlii care l-a rândul ei a anunțat Inspectoratul care, la rândul lui a anunțat Ministerul Educației.
Toată lumea știe și nu se întâmplă nimic. O mai veche ordonanță care a blocat toate angajările în sistem nu permite nici o mișcare. Toate posturile nedidactice din școli sunt blocate. Cum poate curăța un singur om peste 50 de săli de clasă, plus trei săli de grădiniță, coridoare și grupuri sanitare aferente celor trei clădiri în așa fel încât instituția să fie curată și igienizată?! O misiune imposibilă pe care o au de rezolvat multe alte grădinițe din municipiu unde numărul îngrijitoarelor raportat la numărul de copii este mult sub limita dată de normativele în vigoare și chiar a suportabilității
Soluția de avarie: „Am făcut o cerere către Direcția de Dezvoltare Comunitară și am solicitat să ne trimită persoane care beneficiază de ajutor social și care trebuie să presteze muncă în folosul comunității. Sper să se aprobe pentru a ieși, pentru moment din această situație”, declară directorul instituției, Maria Borlea. A doua variantă, aplicată deja în multe școli este ca să se angajeze om prin asociațiile de părinți. Mai exact părinții să plătească salariul femeii de serviciu. Aici, la Liceul german nu este încă constituită o asemenea asociație, așa că această posibilitate este nulă și oricum este cam la limita legalității.
„Nu e corect să plătesc eu pentru femeia de serviciu. Eu, ca și cetățean al acestu stat îmi plătesc toate taxele, nu am nici o datorie și atâta timp cât învățământul este gratuit cred că ar trebui să se asigure un minim de decență. Înțeleg că zugrăvim clasele, cumpărăm perdele, mai facem și băncuțe, mai dăm bani și la fondul școlii și al clasei, cumpărăm și manuale, cărți speciale. Și atunci de ce se mai numește învățământ gratuit de stat. Ce primim, profesori care unii sunt de o calitate profesională îndoielnică, și o clădire pe care o reparăm și înfrumusețăm cu banii noștri?”se întreabă revoltat unul dintre părinți.
Lista de așteptare
La Inspectoratul Școlar lista de așteptare pentru deblocare unui post este foarte lungă. În majoritatea școlilor sunt posturi pe care directorii ar vrea să le scoată la concurs. Potrivit reglementărilor în vigoare la fiecare 7 posturi blocate se deblochează unul. Unde și care post va fi deblocat?
„În acest moment analizăm fiecare cerere pentru a vedea unde e cea mai gravă situație. Au prioritate grădinițele dar sunt și școli, precum la Liceul German, unde sunt probleme ce trebuie rezolvate rapid. Am moștenit aceste blocaje și încercăm să le gestionăm. Dar e foarte greu pentru că sunt foarte multe cereri și pentru fiecare trebuie să facem demersuri la minister” a punctat Claudius Mladin, inspector școlar general.
Citiți principiile noastre de moderare aici!