„În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații <agreați>, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, anunţau cei de la DNA în decembrie 2022, la data trimiterii în judecată a celor de mai sus.
ARAD. Un dosar în care este vizat numele unui fost ministru, alături de care apare și numele unui arădean care a „poftit la borcanul cu miere”, este aproape de finalizare. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție anunță că, la începutul lunii martie, ar putea fi emisă sentința în procesul în care fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, alături de alți inculpați, inclusiv arădeanul Mihai Pârv, sunt judecați pentru infracțiuni de abuz în serviciu. „ Amână pronunţarea. Amână cauza şi acordă termen la data de 5 martie 2025, ora 14:00”, se arată pe portalul Instanței Supreme.
În luna martie a anului trecut, dosarul intra la judecata pe fond la Instanța Supremă. Procesul a ajuns pe masa magistraților Înaltei Curți încă din prima instanță deoarece unul dintre inculpați era un parlamentar, membru al Guvernului. Procurorii DNA Timișoara au instrumentat dosarul, menționând în rechizitoriu faptul că ministrul Chesnoiu a încercat să ofere câteva posturi de conducere cu dedicație, către o serie de politicieni din teritoriu.
Fost pesedist
Arădeanul vizat de dosar este Mihai Pârv, cel care a încercat, în ultimii ani, să devină primar al comunei Șepreuș, inițial din partea PSD, ulterior din partea Alianței Dreapta Unită. Cum tentativele de a prelua frâiele Șepreușului au fost sortite eșecului, Pârv pierzând alegerile pe bandă rulantă, acesta a încercat să se reorienteze și a țintit o funcție de conducere în cadrul Direcției Agricole Arad. La momentul respectiv, arădeanul Mihai Pârv era membru important al PSD Arad şi viza obţinerea postului de director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Arad. În acest sens, a primit ajutor din partea fostului ministru Adrian Chesnoiu. Mai precis, a primit subiectele care urmau să fie date la concursul care era organizat de Ministerul Agriculturii. Mai mult decât atât, procurorii au aşteptat ca Pârv să şi câştige concursul şi să îşi preia postul, înainte de a demara audierile în dosarul penal deschis cu ocazia trucării concursurilor. La numai câteva zile după ce, în baza unui concurs aranjat, Pârv s-a văzut director adjunct, acesta a demisionat, după care a plecat din ţară. S-a întors, însă, înaintea alegerilor locale din 2024, în speranța că va câștiga Primăria Șepreuș, „migrând” de la PSD spre Alianța Dreapta Unită. Nici de această dată nu a avut, însă, succes.
Prima instanță
Sentința care urmează să fie anunțată de Înalta Curte va putea fi atacată atât de inculpați, cât și de procurorii DNA Timișoara, care au instrumentat dosarul. Chiar dacă este judecat de Instanța Supremă, dosarul este judecat tot în procedură de primă instanță, urmând ca decizia să poată fi atacată la completele superioare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!