ARAD. Săptămâna trecută, cunoscutul profesor Mircea Potocean, directorul Colegiului Naţional „Moise Nicoară” şi-a prezentat demisia la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad.
Deşi menţionază „din motive personale”, cauza demisiei directorului celui mai prestigios liceu din judeţul Arad este, cu siguranţă, hotărârea surprinzătoare a I.Ș.J. de reduce cu o clasă (a IX-a) planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2013-2014. Cum această decizie a Inspectoratului va produce efecte negative pe următorii patru ani (în cel mai bun caz) se poate traduce ca fiind o penalizare nejustificată. Mai ales că justificarea IŞJ – revitalizarea liceelor tehnologice – nu stă, de fel, în picioare.
În aceste condiţii, conducerea Colegiului şi corpul profesoral au reacţionat cerând revenirea asupra deciziei luate și aprobate în Consiliul de Administrație al IȘJ.
„Am avut mai multe discuţii, pe această temă, cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, la Prefectură şi Primărie, dar fără rezultat, pur şi simplu nu se întâmplă nimic – ne-a declarat, ieri, prof. Mircea Potocean. Eu susţin învăţământul tehnologic dar nu călcând în picioare cel teoretic. Mi-am depus demisia şi aştept, încă, o decizie”.
Memoriu către I.Ş.J.
În cadrul şedinţei Consiliului profesoral al Colegiului Naţional „Moise Nicoară” (din 26 februarie) s-a adoptat un Memoriu către I.Ş.J. (semnat de toate cadrele didactice) prin care se solicită revenirea „asupra deciziei de a reduce cu o clasă a IX-a planul de şcolarizare propus”.
„Considerăm această decizie ca nefondată, insuficient documentată şi luată în lipsa unei politici educaţionale locale coerente şi ştiinţific elaborate” – se spune în document, făcând referire la legislaţia în domeniu.
„Asemenea decizii, cu consecinţe grave asupra stimulării calităţii în învăţământul arădean şi care afectează serios libertatea elevilor de a opta să studieze într-o şcoală competitivă, nu pot fi luate la întâmplare”, consideră dascălii şcolii precizând că „în contextul liceelor teoretice din Arad, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” are un statut special, care nu poate fi ignorat, iar reducerea planului de şcolarizare a acestei instituţii constituie un gest abuziv”
Îl rog să rămână
„Vreau să stau de vorbă cu domnul director Potocean, să îl rog să rămână – ne-a declarat, ieri, prof. Claudius Mladin, inspector şcolar general la I.Ş.J. Arad. Nu îmi doresc să demisioneze, măcar până la sfârşitul anului şcolar. În cererea depusă dânsul a precizat că ar fi vorba de „motive personale”. Dar pot să vă spun că decizia noastră de a reduce, de anul şcolar viitor, o clasă de liceu la „Moise Nicoară” se bazează pe faptul că această clasă se făcea greu, mediile erau foarte mici. Le-am propus o clasă a V-a în plus dar se pare că nu prea vreau. Am dorit să fie mai puţine clase la liceu pentru a creşte competitivitatea. Nu vrem să mai mergem pe creştere a volumului (n.n. număr de elevi) ci pe calitate”.
Aşa o fi dar nu ştim cum va creşte calitatea la liceele tehnologice, dacă vor avea clase în plus, mai ales că nici până acum nu-şi făceau planul de şcolarizare. Câteva exemple – fără să dăm nume – între cifra planificată şi cea realizată (112-80; 140-76; 168-64; 112-84; 112-25) credem că spun totul despre interesul elevilor faţă de aceste şcoli. Oare copiii care nu vor mai intra la liceele teoretice vor creşte performanţa la cele tehnologice? Îndoi-m-aş!
Argumente
Cadrele didactice de la „Moise Nicoară” îşi susţin Memoriul prin argumente privind în speţă gradul de realizare a calităţii educaţiei dar şi al prestigiului liceului (în anul 2010, colegiul nostru primeşte din partea preşedinţiei României Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în gradul de Ofiţer; performanţe deosebite obţinute la olimpiade naţionale şi internaţionale; admiterea în învăţământul universitar, naţional şi internaţional, (în procent de 100%), şi multe altele).
Citiți principiile noastre de moderare aici!