Peste 10 mii de kilometri despart comuna Buteni de statul Panama din America Centrală, însă legătura dintre cele două comunități este una foarte puternică. Povestea de viață a unui localnic din Buteni a fost împărtășită de către primarul Teodor Braiți, firul călătoriei bărbatului din Buteni care a ajuns în Panama fiind deslușit după 100 de ani.
Cu o barcă, spre Panama
Teodor Sima, născut și crescut în comuna Buteni, la cei 27 de ani ai săi în anul 1925, după ce a participat la Primul Război Mondial, a hotărât să își creeze un alt viitor plecând în Panama cu o barcă, lăsându-și în Buteni sora și părinții. „Acesta nu și-a mai văzut niciodată locul unde a crescut dar cu toate acestea, a făcut în așa fel încât copiii săi să nu uite unde s-a născut și a crescut tatăl lor, povestindu-le despre țara de unde a plecat”, mărturisește primarul comunei.
Sima a muncit la canalul maritim Panama pana în anul 1945, când a fost deportat în munții Panama. Se pare că Sima a decis să se stabilească în acel loc, împrietenindu-se cu localnicii (indigeni) și învățându-i agricultură astfel ajutând la dezvoltarea lor.
Cultivatul cafelei a devenit ocupația de bază, reușind ulterior să înființeze o fermă care să producă cafea pentru export. S-a căsătorit cu o localnică și au avut împreună opt copii.
Începutul căutărilor
În urmă cu trei ani, în 2022, nepotul Sousa Sima Peter a dorit să împlinească visul mamei lui, Edubina Sima, una din fiicele lui Teodor Sima și anume să găsească locul, casa și eventualele rude ale tatălui rămase în România. „Voia să își cunoască rădăcinile despre care tatăl său îi vorbise”, a subliniat Teodor Braiți.
Arhive și documente
Nepotul lui Teodor Sima și-a început căutările apelând la un traducător deosebit, Adrian Hărțău, omul care i-a ajutat să obțină documentele care să ateste domiciliul lui Teodor Sima. După ce au reușit să obțină certificatul de naștere de la Arhiva Națională Arad, au urmat pașii pentru a găsi locul de unde în urmă cu 100 de ani Teodor Sima pleca din Buteni. Așa au ajuns la Buteni, la numărul 137, locul de unde începea povestea familiei Sima. „La numărul de casă indicat în certificat, s-a constatat că din casa părintească mai rămăsese doar un teren, iar pentru a afla ce s-a întâmplat s-au decis să întrebe vecinii de lângă terenul unde odată era casa familiei dacă își amintesc de Teodor Sima sau de vreo rudă a acestuia”, a mărturisit edilul comunei.
În căutarea rudelor
Din vorbă în vorbă, din vecin în vecin, nepoții lui Teodor Sima au reușit să adune câte o „piesă” în povestea de viață a bunicului lor. Eforturilor lor de a-și găsi eventualele rude au ajuns și în atenția primăriei din localitate, acolo unde împreună cu Călin Bărbătei și Lenuța Petruse au căutat informații care să îi poată ajuta.
„Aventurierii noștri au reușit descoperirea rudelor rămase în România din partea surorii domnului Teodor Sima, au avut șansa să vadă strada și locul unde acesta a copilărit dar și să descopere fotografii cu el pe care nu le văzuseră niciodată, totul cu ajutorul tuturor celor care s-au implicat și au venit cu informații atât de importante”, a punctat primarul Braiți.
Recunoștință comunității
În urma legăturii formate cu aceste familii din Buteni, familia Sousa Sima au vizitat anual comuna de unde a început povestea bunicului lor. „Plin de recunoștință față de faptul că au putut să-și găsească rădăcinile, nepotul Sousa Sima Peter a decis să își aducă contribuția în satul natal al bunicului său prin sprijinul financiar acordat unor elevi cu rezultate bune și foarte bune la învățătură dar cu posibilități materiale reduse. Astfel acesta a dorit să le asigure un sprijin financiar pana la finalizarea studiilor universitare, desigur cu condiția rezultatelor bune la învățătură și a dorinței de realizare în viață. Peter a declarat că această idee a lui de a ajuta persoanele din Buteni este venită din dorința de a întoarce binele făcut de bunicul lui în Panama satului de unde acesta s-a născut”, a mai transmis edilul.
O lecție de viață
Povestea familiei lui Teodor Sima confirmă faptul că valorile morale și educația transmisă din generație în generație sunt cele mai importante moșteniri.