Perspective deloc îmbucurătoare pentru noul sediu al Palatului Copiilor din Arad. „Clădire nouă pentru Palatul Copiilor și Inspectoratul Școlar Județean Arad” – acesta este numele obiectivului de investiții, nume ce stă scris pe panoul de șantier de pe strada Miron Costin, unde se tot construiește de mai bine de un deceniu noul palat al copiilor din Arad. Beneficiar al investiției este indicat „Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”, o instituție care între timp a dispărut, fiind ruptă în mai multe ministere care, la rândul lor, fie și-au schimbat denumirea, fie au fost și ele desființate. Data de începere a construcției este notată ca fiind 22 noiembrie 2011 – la o zi după acordarea primei autorizații de construcție. „Data finalizării construcției – 22.11.2013” – stă scris, mare, pe panou. De pe tot panoul de informare cu privire la șantier, un singur lucru a rămas în continuare corect: constructorul. S.C. Tehnodomus S.A. este firma care a câștigat acum 12 ani licitația pentru construirea celor două clădiri – sediul IȘJ și sediul Palatului Copiilor – și tot aceeași firmă se ocupă și acum de continuarea lucrărilor la Palat.
Construcția celor două clădiri a început în același timp – cel puțin pe hârtie. Doar că primul finalizat a fost sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad, semn că birourile angajaților IȘJ au fost mai importante decât sălile cu condiții decente pentru copiii de la Palat. Chiar și clădirea IȘJ-ului a fost finalizată cu 4 ani mai târziu decât ar fi trebuit, în 2017 (față de 2013). Pe șantierul Palatului Copiilor, însă, a fost multă vreme liniște.
În Jurnal arădean/aradon.ro s-a tot scris despre stadiul lucrărilor. În 2018 scriam că „Palatul Copiilor va fi gata… la un moment dat!”, deoarece niciuna dintre instituțiile implicate în proiect nu a fost în stare la acel moment să ofere o dată aproximativă pentru finalizarea lucrărilor. Cei de la Ministerul Educației transmiteau atunci că „Lucrările la clădirea Palatului Copiilor Arad sunt realizate 100% la nivel de infrastructură, 85% la nivel de suprastructură, fiind în curs de realizare închiderile perimetrale și lucrările de instalații”.
În 2019, deputatul arădean liberal Glad Varga declara că problema Palatului Copiilor din Arad „a fost rezolvată” și că proiectul va fi finalizat cât mai curând. În 2020, însă, același Minister al Educației transmitea, la solicitarea Jurnal arădean/aradon.ro, că lucrările sunt realizate în proporție de 63%. Un calcul făcut atunci arăta că din 2008, de când proiectul a fost aprobat, până în 2020, când lucrările ajunseseră la 63%, șantierul a avansat anual cu 5,25%. Astfel, în același ritm, lucrările ar trebui să fie gata în 2027. Desigur, previziunea lui Varga, că proiectul se va încheia „cât mai curând”, nu s-a adeverit. În iulie 2021, un alt deputat arădean, de data aceasta Sergiu Bîlcea, afirma că PNL a „repornit ” proiectul blocat în timpul guvernării PSD. „Guvernul va aproba o rectificare bugetară și va suplimenta sumele alocate pentru Palatul Copiilor cu 4 milioane de lei. Până atunci, sunt sume disponibile pentru continuarea lucrărilor”, dădea asigurări, în iulie 2021, Bîlcea.
La șase luni distanță, în ianuarie 2022, am solicitat din nou Ministerului Educației să ne trimită informații despre șantierul de la Palat. Atunci, lucrările erau la 84%, conform răspunsului primit de la București. Din același răspuns aflam, în ianuarie 2022, că pentru finalizarea lucrărilor mai era necesară suma de 6,5 milioane de lei.
Doar vizită, fără promisiuni
În iunie 2022, Palatul Copiilor Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad au organizat o vizită pe șantier, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de existență a Palatului Copiilor. La acel moment, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și inspectorul școlar general al IȘJ Arad, Marius Göndör, au vorbit audienței formate din elevi ai Palatului, profesori și părinți. Cei doi au vorbit despre semnificația zilei de 1 iunie, despre cum palatele și cluburile copiilor ar urma să treacă în subordinea autorităților locale, de la Ministerul Educației, dar nu au rostit nici măcar o vorbă despre termenul de finalizare a noii clădiri a Palatului Copiilor.
Șapte ani de șantier
A mai trecut un an la vizită, an în care nu s-au văzut schimbări majore pe șantierul de pe strada Miron Costin. Așa că am solicitat, din nou, Ministerului Educației, să ne spună care este situația. Știind că proiectul a fost aprobat în 2008, iar autorizația de construcție s-a dat în 2011, am întrebat Ministerul când a început, de fapt, construirea propriu-zisă a Palatului Copiilor. Aceștia ne-au răspuns că „a început în anul 2016, deoarece pe amplasament se găseau rețele subterane, LES 110 kV, rețea de apă sub presiune, D.800 mm, necesar a fi relocate”. Așadar, acum 7 ani – spune Ministerul. Totodată, aceștia au transmis că termenul inițial de finalizare a construcției noii clădiri a fost „anul 2019, în funcție de finanțare și de modul de derulare a lucrărilor”. Cu toate astea, panoul de șantier de lângă clădire arată cu totul altceva.
3 procente în 18 luni
Stadiul actual de realizare fizică a construcției noului Palat este, conform Ministerului Educației, de 87%. Așadar, în ultimele 18 luni – de la finalul lui ianuarie 2022 până la finalul lui iulie 2023 – lucrările au avansat cu „uriașul” procent de 3 la sută. Momentan se lucrează (teoretic, am spune noi – pentru că pe șantier nu se vede nici țipenie de om) la „finisaje interioare și instalații aferente”. În 2023, pentru construcția Palatului a fost alocată suma de 2,5 milioane de lei de către Ministerul Educației.
Așteaptă după IȘJ
Întrebați despre suma necesară pentru finalizarea lucrărilor, cei de la minister ne-au transmis că… așteaptă. „Pentru determinarea valorii lucrărilor rămase de executat este necesar ca Palatul Copiilor
din Arad împreună cu IȘJ Arad să transmită documentele întocmite în conformitate cu prevederile OUG nr 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru în vederea aprobării noilor indicatori tehnico-economici”. Așadar, la mai bine de un an de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență (publicată în Monitorul Oficial al României pe 15 aprilie 2022), Inspectoratul Școlar Județean Arad și Palatul Copiilor Arad par să nu fi fost în stare să trimită Ministerului Educației o listă a prețurilor actualizate.
Inspectorul nu răspunde
I-am transmis inspectorului școlar general al IȘJ Arad, Marius Göndör, răspunsul primit de la Ministerul Educației, însoțit de două întrebări simple: „Știți ceva despre acest lucru? V-au cerut oficial asta, sau doar așteaptă să trimiteți voi?”. Până în acest moment, Göndör nu a răspuns solicitării noastre, deși întrebările au fost citite de către acesta marți, 1 august 2023.
Decembrie 2024
Revenind la șantierul Palatului Copiilor, merită lăudat faptul că este pentru prima dată când Ministerul Educației înaintează un termen probabil pentru finalizarea lucrărilor. Nu este 2027, cum am spus noi acum câțiva ani, ci ceva mai aproape. „Termenul prognozat pentru finalizarea construcției este decembrie 2024, în funcție de transmiterea documentelor în vederea aprobării noilor indicatori tehnico-economici”, a transmis instituția.
2 mii de euro pe lună
Până la finalizarea lucrărilor, Palatul Copiilor Arad va rămâne în spațiile improprii de pe Bulevardul Revoluției nr.69, în clădirea construită în anii 1880-1890 de familia de comercianți Andrényi. Pentru clădirea naționalizată care în perioada comunistă a găzduit Casa Pionierilor, Ministerul Educației plătește o chirie lunară de 10.334 de lei către proprietarul căruia i-a fost retrocedată clădirea.
Trimite articolul
XOho, stati linistiti, ca vin alegerile. Vom avea palatul copiilor, podul din aradul nou-ratsfartai, pasajul de la siria, si UTA pe maini bune si in ascensiune. Toate, evident, in an electoral, evident.
Chiar mai este cazul de zis ceva de Tehnodomus/Falca? Si-au batut joc de orice lucrarea care au avut-o si cu toate astea sunt bine mersi,nimeni nu se ia nici o masura si se merge inainte cu aceasta firma/persoana. Partea proasta si ingrijoratoare este ca multe alte contracte vor fi atribuite acestei firme pt ca in spatele ei este acest “om”.
Gondor un atarnator politic al lui Falca, face numai ce i se porunceste.
o demisie de onoare asteptam de mult!!
Hai ca 2 mii de euro pe luna sunt multi ce-i drept…dar cladirea actuala a palatului sta sa pice pe copii, tavanele satu sa cada si salile arata ca dupa razboi…este inuman in ce conditii sunt tinuti copiii nostri in acea cladire. De afara arata dezolant dar inauntru e horror. Nu mai zic sa le fie rusine autoritatilor ca nu le e, daca le era rusine altfel arata Aradul Pacat….
Cladirea este un pericol real pentru copii. Dar se pare ca nu intereseaza pe nimeni. Daca se intampla ceva si se raneste vreun elev sau parinte, cine va fi responsabil? Proprietarul degeaba incaseaza chiria ca nu investeste nimic. Intr-o tara normala nu ar putea exista asa ceva. Interes zero. Si te miri ca tinerii pleaca din tara mancand pamantul.
De acea e strigător la cer orice investitie trebuie investit la minim cu către lucruri importante. Așa nimeni nu poate sa realizeze nimic totul numai in pierdere.
Neplangem ca in multe asemenea investiti se fura de către angajati??
Torusi, poza e derutanta. Cladirea e intr-o situatie mult mai buna. Pe exterior arata ca finalizata