ARAD. Pentru microbiştii arădeni, numele lui Francisc Tisza nu mai are nevoie de nicio recomandare. Pentru cei care nu-l cunosc, trebuie să spunem că nea Feri Tisza este unul dintre cei mai buni antrenori de copii şi juniori din ţară. Fost fotbalist la UTA, s-a apucat de antrenorat încă de tânăr, fiind nevoit să abandoneze cariera de sportiv din cauza unei accidentări. A avut numeroase succese din postura de antrenor, cel mai important fiind titlul de campion al României pe care l-a obţinut în 1996 cu UTA-Romvest. Acum, nea Feri îi antrenează pe micii fotbalişti de la Atletico.De data aceasta, vorbim despre Francisc Tisza într-o conjunctură care nu are legătură cu sportul. Nea Feri a ţinut să împărtăşească cititorilor Jurnalului arădean „povestea revoltătoare pe care o trăim eu şi familia mea”. Este vorba despre pierderea casei părinteşti, în care locuia tatăl lui nea Feri – Tisza Emil, acum în vârstă de 88 de ani.
„De 20 de ani, eu şi sora mea ne ocupăm de tata şi de casă. În vara anului trecut, tata a găsit în cutia poştală nişte pliante care făceau reclamă la Căminul de bătrâni Dora. Atunci ne-a spus că el vrea să meargă la azil. La 21 iunie 2012 am încheiat un contract de îngrijire cu Fundaţia Dora, pe două luni (până la 18 august 2012), să vedem dacă bătrânul se acomodează” – începe povestea Francisc Tisza.
Contract sub contract
Continuă avocatul lui nea Feri, Ioan Kocsis: „Sub durata acelui contract de îngrijire, a început procedura de capacitare a bătrânului. Iar un bătrân de 87 de ani cu tulburări comportamentale şi de memorie, cu atrofie corticală, e foarte uşor de capacitat. Szilagy Carol (director general al Fundaţiei pentru îngrijirea persoanelor vârstnice «Dora» – n.r.) face o primă încercare de a încheia un contract de întreţinere între el, ca persoană fizică, şi bătrân. Contractul urma să se încheie la Biroul Notarial Veritas, dar notarul Crişan Marcel şi-a dat seama că la mijloc e ceva în neregulă şi a solicitat intervenţia reprezentanţilor Autorităţii Tutelare. Conform Legii 17/2000, în astfel de situaţii, persoanele în vârstă trebuie asistate. În cele din urmă, Biroul Notarial Veritas refuză încheierea contractului pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile legale – adică bătrânul are familie, are cine să-l întreţină. După acest eşec, Szilagy Carol se adresează SC AMMA Medical Farm SRL – care acordă asistenţă medicală şi azilului – şi obţine o hârtie foarte ciudată, în care se specifică: «Tisza Emil nu se află în evidenţă cu boli psihice». Mie îmi spune această expresie că ocolim realitatea: dacă nu mă adresez acestui cabinet, nu înseamnă că nu am boli. Mai mult, un cabinet de medicină de familie nu are competenţa de a se pronunţa asupra discernământului unei persoane. Nu e vorba de un discernământ uzual, ci de un discernământ specific, de a înţelege actul juridic încheiat. Szilagy Carol se prezintă, în iulie, la Biroul Notarial Bâtea din Micălaca, unde îl păcăleşte pe domnul Tisza Emil şi se încheie un contract de întreţinere cu persoana fizică Szilagy Carol. Doar că acest contract e discutabil din mai multe puncte de vedere. În primul rând, întreţinerea nu s-a prestat niciodată de către Szilagy Carol, ci de către Fundaţia Dora (cu care Tisza Emil se afla deja sub contract până la 18 august). În al doilea rând, în contract se strecoară nişte clauze neînţelese de către Tisza Emil. Spre exemplu, el renunţă la prezenţa reprezentanţilor Autorităţii Tutelare. De asemenea, în declaraţiile date, Tisza Emil înţelegea că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, şi nu de întreţinere. A declarat că nu ştie la ce valoare s-a vândut casa, dar ştie că e vânzare, şi nu altceva” – precizează av. Ioan Kocsis.
„Nimic dubios”
De partea cealaltă, Szilagy Carol consideră perfect în regulă contractul de întreținere dintre el și Tisza Emil. „Am încheiat contractul la cererea domnului Tisza. El s-a plâns că e neglijat de copii, că atât fiul, cât şi fiica lui îi iau banii şi că nu îi dau să mănânce. A primit o avere de 75.000 de dolari din America, iar copiii i-au luat toţi banii. Şi l-au ţinut doar cu resturi de mâncare. Domnul Tisza a venit la noi şi aproape că s-a pus în genunchi să-l primim. El ne-a rugat să facem contractul. Am făcut contractul de întreţinere chiar dacă celălalt contract era în derulare pentru că domnul Tisza vroia să rămână la noi mai mult decât cele două luni prevăzute în contractul de îngrijire. Ştiu că familia zice că bătrânul nu avea discernământ, dar noi avem documente de la mai mulţi medici specialişti care atestă că domnul Tisza nu suferă de boli psihice, că ştia ce semnează” – susţine Szilagy Carol, director general al Fundaţiei Dora.
Uite novaţiunea, nu e novaţiunea!
„Dându-şi seama că-i bai – că nu e posibil să fie şi întreţinător şi reprezentant al fundaţiei –, Szilagy Carol se prezintă la Biroul Notarial Savin Năstase, unde îl păcăleşte din nou pe Tisza Emil să facă o novaţie (înnoire-n.r.) a contractului de întreţinere, în sensul că în locul lui, ca persoană fizică ce era incompatibilă, să apară ca întreţinător Fundaţia Dora. Notarul depune actul la OCPI, care refuză intabularea întrucât contractul era ilegal: fundaţia nu putea dobândi imobile în contul întreţinerii. Respingerea OCPI a cererii de intabulare e atacată în justiţie de către Szilagy Carol care, brusc, se răzgândeşte şi renunţă la judecată şi apoi reziliază contractul de novaţie, rămânând tot el proprietarul” – menţionează avocatul Ioan Kocsis.
Solicitându-i lui Szilagy Carol un punct de vedere asupra contractului de novaţiune, acesta ne-a spus că e o chestiune lipsită de importanţă, explicând că a făcut acest demers la sfatul avocatului său dar că, până la urmă, a renunţat pur şi simplu la contractul de novațiune.
Întâlniri supravegheate
Nea Feri Tisza acuză faptul că tatăl său „e sechestrat la azil”. „Szilagy Carol împiedică contactul familiei cu persoana întreţinută. Discuţiile au loc în prezenţa lui, de teamă ca bătrânul să nu fie lămurit că a fost păcălit” – spune avocatul Ioan Kocsis. De cealaltă parte, Szilagy Carol susţine că este prezent la întâlnirile dintre bătrân şi familia sa pentru că aşa a cerut Tisza Emil, acesta motivându-şi cererea prin faptul că „familia vorbeşte urât cu el şi îl înjură”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!