Are 80 de ani împliniți dar, sufletește, simte că are mult mai puțin. 56 de ani din viața sa i-a trăit alături de Crucea Roşie. Magda Pintiliescu este cel mai longeviv voluntar al Crucii Roşii Arad. Povestea sa cu organizaţia umanitară datează din 1960: „În 1959 am terminat Şcoala Postliceală Sanitară şi am fost repartizată la Spitalul Municipal. Ca angajat nou-venit în spital, în 1960 am fost făcută membru de Cruce Roşie. Aşa era pe atunci. Din 1972 până în 1994, când m-am pensionat, am fost secretar al Comitetului Municipal al Crucii Roşii. A fost numai voluntariat, nicio clipă nu m-am gândit că aş putea face altfel decât voluntariat” – povesteşte Magda Pintiliescu pentru Jurnal arădean/ Aradon.
I-a plăcut ce a făcut
De ce a rămas mai bine de cinci decenii alături de Crucea Roşie? Răspunsul vine prompt şi atât de… firesc: „Pentru că mi-a plăcut ceea ce am făcut. Am simţit că pot să ajut. Cred că asta e menirea mea: să ajut. Toată viaţa mea, eu am ajutat. Nu cred că am alte calităţi. Sunt mulţumită că am putut să ajut.”
Printre responsabilităţile pe care le-a avut, de-a lungul timpului, la Crucea Roşie se numără: coordonarea activităţii comisiilor de Cruce Roşie din toate unităţile din Arad (instituţii, fabrici, uzine, şcoli), organizarea unor acţiuni de educaţie sanitară (fie în fabrici, fie în şcoli), primirea delegaţiilor de Cruce Roşie, acţiuni umanitare. Îşi aminteşte şi de perioada inundaţiilor din 1977, când a mers pe malul Mureşului ducându-le un ceai cald celor care stăteau zi şi noapte acolo…
Amintiri, amintiri…
Am rugat-o pe Magda Pintiliescu să ne împărtăşească cea mai impresionantă amintire a sa, ca voluntar de Cruce Roşie. I-a fost greu pentru că „sunt atât de multe amintiri”. S-a oprit, totuşi asupra următoarei întâmplări: „Era prin 1974-1975 şi mă aflam în concediu la Mamaia, pe plajă. I-am acordat primul ajutor unei persoane care s-a înecat. Era o femeie destul de tânără. Eu i-am făcut respiraţie gură la gură, am pus pe cineva să-i facă masaj cardiac, pe altcineva să-i ridice picioarele… Când am văzut că îşi revine, atunci m-am ridicat şi am plecat de lângă ea. Dar a venit lumea după mine şi mi-a spus că am fost salvarea vieţii ei. Pentru mine, asta a fost extraordinar!” – rememorează cu emoţie Magda Pintiliescu.
Cel mai longeviv voluntar arădean de Cruce Roşie îşi aminteşte, de asemenea, de decoraţiile pe care le-a primit în decursul anilor din partea organizaţiei pe care a servit-o cu atâta devotament. Cel mai mare motiv de mândrie al Magdei Pintiliescu este „Insigna de aur a Crucii Roşii” cu care a fost recompensată la un moment dat.
Activă şi acum
Tot ce a făcut de-a lungul vieţii a făcut din suflet, cu dăruire, cu bunătate şi cu mult profesionalism. Atât ca voluntar de Cruce Roşie, cât şi ca asistentă medicală la Spitalul Municipal şi, de prin anii ‘80, la Laboratorul de educaţie sanitară al Direcţiei Sanitare. Şi, chiar dacă e în pensie din 1994, chiar dacă are 80 de ani, Magda Pintiliescu e activă şi acum, lucrând ca asistentă medicală la un cabinet privat. „Şi o fac cu multă, multă, multă plăcere. Atâta plăcere îmi face!”
Deşi ar putea părea desuet pentru lumea în care trăim, Magda Pintiliescu este un adevărat model pentru tineri. Dar câţi îl vor urma?
Secretul
Am întrebat-o pe Magda Pintiliescu ce i-ar sfătui pe tinerii care cochetează cu ideea de a deveni voluntari de Cruce Roşie. Iată răspunsul ei, plin de înţelepciune: „Să o facă cu dăruire. Să simtă acea chemare că vor să facă bine, să ajute. Şi nu cumva să aştepte recompensă. Eu niciodată nu am aşteptat nicio recompensă de la nimeni. Am făcut totul cu plăcere.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!