Ciubărul. Un brand arhicunoscut deja în țară și în străinătate, căutat de turiști și dezvoltatorii din turism pentru a oferi o senzație în plus în pensiuni, hoteluri, centre Wellness & SPA sau alte tipuri de resorturi turistice. De unde a pornit ciubărul și cine l-a adus în viața turiștilor? Se pare că totul i se datorează lui Vergil Tămaș, care a moștenit această tradiție a meșteșugului făuririi căzilor, butoaielor și ciuberelor, având o experiență în domeniu de peste 30 de ani.
Primul ciubăr acum 7 ani
Povestea ciubărului a fost făcută publică pe pagina Primăriei Ineu: „Originar din Poiana Vadului, județul Alba, a străbătut țara în lung și în lat, după obiceiul moților de a își vinde marfa realizată iarna în atelier. Totul s-a schimbat în urmă cu 7 ani de zile, când a primit o comandă de a realiza un ciubăr (denumire pentru cadă de lemn folosită pentru depozitatul cerealelor sau pentru strânsul prunelor), adaptat pentru baie. Comenzile au început să curgă, ideile fiind și mai inovatoare: ciubăr pentru saună, ciubăr tip căsuță pentru camping, ciubăr cu încălzire acoperit sau descoperit, utilat cu hidromasaj și astfel în funcție de cerințele clientului, din atelierul situat pe strada Mihai Eminescu, astfel ce ciubere au ajuns în destinații turistice apreciate atât în țară cât și în străinătate. Poate ați fost în concediu și ați făcut baie într-un astfel de ciubăr și nu ați știut că acesta a fost construit în Orașul Ineu!”
Metode tradiționale
Chiar dacă un ciubăr nu e tocmai ieftin, meșterul din Ineu preferă să folosească procesele tradiționale de construcție a căzilor, ceea ce face ca și timpul de execuție să fie unul îndelungat. „Materia primă s-a scumpit, prețurile aproape s-au dublat pentru lemnul achiziționat; apoi, acest lemn trebuie uscat, trebuie tăiat, fasonat, îmbinat, iar munca este una în familie, fiind ajutat de soție și de fiică! Durează aproximativ două luni de zile construcția unui astfel de ciubăr, cu prețuri pornesc de la 7000 lei, în funcție de cerințele clientului, de specificațiile acestuia, de dotări”, se mai arată de sursa citată.
Versatil
Ciubărul poate fi dotat după cerințe, cu uși, geamuri, masă, scaune, etc. „Sunt clienți care își doresc așa ceva pentru simplul fapt că lemnul are un miros al esenței cu efect terapeutic, fiind foarte odihnitor și plăcut să dormi într-un astfel de loc unic, sătui fiind de jungla urbană”, a punctat în final meșterul Vergil Tămaș.
Trimite articolul
XE plin yotubul de asemenea realizari.
Bravo mesterului ca sa adaptat economiei de piață.
Succes dlui Tamas !
As fi interesat cat ar costa o casuta cilindrica , dimensiuni ( din poza considerand usa cam 1.8 m inaltime , lungimea ar fi aprox 3.5 m din care inauntru vreo 3.0). Deasemenea daca are amenajari interioare .
-
CAM 100 EURO MP ..LUAND PRETUL LEMNULUI
-
esti modest…..
-
In Legoland (Würzburg-Germania) in din asta am dormit, in loc de hotel! Merita incercat