Cum a fost la prima ediţie a festivalului Emil Monţia de la Şiria. Ne spune unul dintre participanţii de aici, Marcell Gorcea. Rândurile de mai jos sunt trăirile sale legate de acest eveniment. „Iată că n-a trecut prea mult timp de la zilele Șiriei și administrația locală de aici vine cu o nouă ofertă culturală: Festivalul „Emil Monția”, ediția I, programat în două zile – 02 și 03 iulie a. c., ocazie cu care ne-am aflat și noi printre șirieni la activitățile artistice programate în ziua a doua, ora 18. Poposim mai întâi timp de câteva minute în fața bustului Emil Monția, aflat în perimetrul castelului-muzeu de la Șiria. Ni se părea că figura luminoasă a acestuia schițează un ușor zâmbet, bucurându-se parcă de evenimentul artistic ce urma să se deruleze la Teatrul de Vară Șiria, eveniment cultural care-i poartă numele. Activitățile din după-amiaza zilei a doua a Festivalului „Emil Monția” au debutat cu o paradă a portului popular pe tronsonul Școala Gimnazială–Teatrul de Vară, cu formațiile participante, purtând cu mândrie costume populare cu o cromatică și ornamentație diverse. După încheierea paradei portului popular, primarul Valentin Bot rostește cuvântul de deschidere, dând astfel startul spectacolului artistic. Atmosfera de la teatrul de vară a fost una frumoasă, de sărbătoare, în care spiritul românesc s-a manifestat din plin, într-un spectacol ce a transmis emoție și bucurie în rândurile spectatorilor prezenți. De pildă, programul prezentat de corurile „Lira” din Lipova și „Emil Monția” din Arad – evoluție artistică de excepție –, dirijate de Ovidiu Boar, s-a constituit într-un regal muzical cu interpretări de finețe, la înalte cote valorice, a pieselor din repertoriul românesc și internațional. Plăcută a fost și întâlnirea publicului șirian cu dirijorul Victor Sofrag, cu grupul vocal „Podgorenii” Șiria, formație ce a atras atenția prin ținuta și interpretarea unor romanțe deosebite și a unor cântece specifice zonei Șiria”.
Ce ne mai spune Marcel Gorcea despre festival? „Deși numărul perechilor de dansatori din cadrul ansamblului de dansuri „Șiriana”, coordonator Viorel Popa, a fost mai mic ca de obicei, au fost totuși apreciate calitățile și buna pregătire coregrafică a celor patru perechi de dansatori, demonstrate în dansul popular local, în dansul popular de pe Valea Mureșului, în dansul popular din Bihor, totul pe melodii populare de o frumusețe artistică aparte. De apreciere s-a bucurat și solista, foarte talentată, la clarinet, absolventă a clasei a patra de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Șiria, și care în anul școlar viitor va urma cursurile Liceului de Artă din Arad. Au plăcut, de asemenea, păpușarii teatrului „Animino”, de la Palatul Copiilor din Arad, coordonator Mihaela Andrei, cu piesa Spaima zmeilor, antrenând micii spectatori, din păcate puțini la număr, să simtă pe viu emoțiile și bucuriile poveștii mai sus-amintite”.
Final de festival
Şi cum sa încheiat prima ediţie a festivalului şirian? „La finalul spectacolului de la Teatrul de Vară Șiria au fost înmânate diplome de participare de către primarul Valentin Bot fiecărei formații prezente la festival. Adăugăm și faptul că la Festivalul „Emil Monția” de la Șiria au participat, din partea Consiliului Județean Arad, Garofița Popa, consilier județean, iar din partea Centrului Cultural Județean Arad a fost prezent directorul instituției, Doru Sinaci, care, alături de primarul Valentin Bot, au adresat cuvinte frumoase organizatorilor, formațiilor artistice prezente în festival, publicului, angajaților Primăriei Șiria și nu în ultimul rând președintelui Comisiei de Învățământ-Cultură a Consiliului Local Șiria, prof. Marcel Priescu”.
Marcel Gorcea
Citiți principiile noastre de moderare aici!