Asumându-și riscuri imense, primii pompieri ajunși la locul tragediei de duminică noaptea – malul lacului Ghioroc, au sărit în apă și au încercat să le ajute pe cele două victime blocate în mașina scufundată. Cum s-a desfășurat întreaga acțiune? Ei bine, foarte greu, cu riscuri și situații limită. Acțiunea pompierilor a fost una foarte dificilă, ca și orice acțiune ce presupune scufundarea în ape tulburi, întrucât în seara de duminică, 20 mai, vizibilitatea în lacul Ghioroc era de doar jumătate de metru. Mai mult, mașina tinerilor timișoreni a ajuns cu roțile în sus și era scufundată aproximativ 2 metri.
„S-a reușit identificarea mașinii foarte repede, dar de acolo a început munca cea mai grea. Primii colegi ajunși la fața locului, cei din cadrul descarcerării grele, au acționat pe cont propriu. S-au dezbrăcat și au sărit în apă, încercând să scoată victimele în cel mai scurt timp posibil. În primul rând a fost ancorată mașina și s-a reușit tragerea ei din apă pentru ca pompierii să poată accede și să scoată victimele”, ne-au spus reprezentanții ISU Arad.
Victima din dreapta, prinsă în centură
În timp ce pe tânăra șoferiță au reușit să o scoată din mașină pompierii din cadrul echipajului descarcerare, timișoreanca aflată pe locul din dreapta a fost trasă din epava mașinii de către scafandri. Aceasta era prinsă în centura de siguranță, ceea ce a făcut ca acțiunea salvatorilor să fie îngreunată.
Puteau cei doi băieți să facă ceva?
Iată o întrebare care se află pe buzele tuturor celor care au auzit de accidentul teribil produs pe malul lacului Ghioroc din Arad. Băieții aflați pe bancheta din spate au reușit să se salveze, dar le era aproape imposibil să le ajute pe fetele blocate în mașină. „Vorbim de doi tineri care nu aveau experiența scufundărilor. Țineți cont de faptul că erau în stare de șoc și panică, vizibilitatea în apă era redusă, iar tinerii nu aveau experiența unor scafandri profesioniști. Pentru ca ei să fi putut intra în apă, să găsească o cale prin care să le scoată pe fete era aproape imposibil. De ce? Pentru că a ieși dintr-o mașină scufundată e foarte dificil chiar și pentru persoanele antrenate, realitatea este mult diferită de ceea ce vedem în filme”, a mai mărturisit un pompier aflat la fața locului. Șansa celor doi băieți a fost faptul că, în urma impactului, geamurile din spate s-au spart și au putut ieși la suprafață.
Șanse minime, încă de la început
Cât despre șansele de a supraviețui ale celor două tinere, pompierii ne-au confirmat că acestea erau încă de la început aproape nule. Potrivit unor studii și cercetări, intervalul în care un om poate supraviețui aflându-se sub apă, este de 6-8 minute. După această perioadă, șansele ca medicii să reușească resuscitarea scad dramatic. În condițiile în care tinerele au fost scoase din apă la aproximativ 20-25 de minute după impact, șansele erau extrem, extrem de mici.
Reacție de moment
Ce poţi face dacă totuși te afli într-o mașină care dintr-un motiv sau altul ajunge să plonjeze în apă? Sfaturile pompierilor sunt: în cazul în care ești conștient, scoți tetiera de la unul dintre scaunele mașinii și spargi un geam cu partea metalică a tetierei, un geam care încă nu a fost acoperit de apă. Șansele de supraviețuire într-o mașină complet scufundată sunt extrem de mici: în medie un automobil se umple de apă în aproximativ 2 minute, moment din care salvarea victimelor este aproape imposibilă.
[related-post post_id=”2044505″]
[related-post post_id=”2044641″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!