ARAD. Un tânăr de 25 de ani a fost condamnat, săptămâna trecută, la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, după ce, anul trecut în luna mai, întorcându-se din Austria, la intrarea în România, a oferit polițiștilor de frontieră de la Nădlac I, 30 de euro șpagă pentru a evita carantina. Bărbatul călătorea cu mașina, împreună cu soția sa și copilul lor în vârstă de 1 an. Aceștia aveau făcute teste de anticorpi. Polițiștii de frontieră au considerat că acestea nu sunt suficiente pentru ca tânărul și soția sa să fie exceptați de la carantină. Bărbatul a explicat că trebuie să-și schimbe buletinul în România și că are de susținut și un examen și că nu-și permite să stea în carantină câteva zile. Polițiștii de frontieră i-au spus că în aceste condiții ar trebui să se adreseze lucrătorilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad pentru o derogare. Bărbatul însă nu a acceptat explicația polițiștilor de frontieră și le-a întins 30 de euro, care se aflau în interiorul talonului mașinii. Aceștia au refuzat însă șpaga. Ironia a făcut ca lucrătorii DSP Arad aflați în punctul de frontieră să ia în considerare testul de anticorpi, spunând că acesta este suficient pentru ca bărbatul împreună cu soția sa și copilul să intre în România, fără a fi supuși măsurii carantinării. Pentru fapta sa, aceea de a da șpagă polițiștilor de frontieră, bărbatul a fost cercetat penal, iar apoi a fost trimis în judecată. În 31 mai 2022, Tribunalul Arad a pronunțat sentința, bărbatul fiind judecat pentru dare de mită: 1 an și 4 luni, instanța dispunând suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Hotărârea de condamnare a fost postată pe portalul rejust.ro
Potrivit acestuia, în faza de urmărire penal, bărbatul a recunoscut vinovăţia în săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, iar în faţa instanţei a declarat că “recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa şi a arătat că doreşte ca judecata cauzei să aibă loc pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. De asemenea, şi-a exprimat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”. Tribunalul Arad a admis cererea prin care inculpatul a solicitat ca judecata să se desfăşoare potrivit procedurii recunoaşterii vinovăţiei. Starea de fapt Conform portalului rejust.ro, în 15 mai 2021, în jurul orei 11:00, bărbatul, împreună cu soţia sa, şi copilul lor în vârstă de 1 an, au ajuns la PTF Nădlac, venind din Austria. Cei doi soţi aveau asupra lor teste de anticorpi COVID efectuate la o clinică din Austria şi considerau că acestea le sunt suficiente pentru ca, odată ajunşi în România, să nu fie plasaţi în carantina obligatorie la întoarcerea dintr-o ţară în care incidenţa cazurilor de COVID la mia de locuitori era ridicată (cum era cazul Austriei la acea dată). Poliția de Frontieră a explicat, printr-o adresă trimisă instanței, cum s-a efectuat controlul de frontieră în timpul pandemiei:„La intrarea în ţară poliţiştii de frontieră realizează interviul pentru stabilirea teritoriului de pornire al persoanelor ce tranzitează punctul de trecere al frontierei şi implementează în bazele de date electronice datele de identificare ale acestora şi ţara de plecare în linia I de control (în situaţia când ţara de plecare era în zona verde a incidenţei ratei de COVID). Dacă reieșea că persoana în cauză ar trebui carantinată, dată fiind ţara de plecare, informaţiile necesare se trimit electronic de către poliţiştii de frontieră în linia a II-a de control, unde personalul din cadrul DSP realizează triajul epidemiologic, ulterior implementându-se în bazele de date măsura de carantinare dispusă de angajaţii DSP. La punctul de control, actele pasagerilor (n.r. cei doi soți) au fost verificate de către doi poliţiştii de frontieră, care i-au comunicat inculpatului că testul de anticorpi nu este suficient pentru evitarea carantinării, astfel încât ar trebui să se întoarcă în ţara de plecare ori să intre în carantină în ţară”.
Ce a urmat? Ei bine, se pare că bărbatul a devenit insistent, iar unul dintre polițiștii de frontieră a pornit discret opţiunea de înregistrare audio-video a telefonului mobil, înregistrând discuţia. Polițistul de frontieră i-a spus bărbatului că are nevoie de test PCR, iar când acesta a afirmat că nu are aşa ceva i-a comunicat că vor intra în carantină pentru 14 zile. În acel moment, bărbatul i-a întrebat pe cei doi polițiști de frontieră dacă au nevoie de talonul autoturismului, întinzându-i unuia dintre aceștia certificatul de înmatriculare al maşinii, prin fereastra tonetei. Când aceasta l-a luat, a observat în interior o bancnotă de 20 de euro, dar nu l-a deschis pentru a vedea exact ce sumă era depusă, ci l-a restituit imediat bărbatului, spunându-i că nu are nevoie de aşa ceva, să-şi ia banii înapoi şi că va intra în carantină. În interior se afla suma de 30 de euro, în două bancnote: una de 20 de euro şi o alta de 10 euro.
Bărbatul a explicat că are un examen de dat şi buletinul de făcut în ţară și a întrebat dacă nu poate sta în carantină doar 72 de ore, poliţiştii de frontieră spunându-i că poate încerca să obţină o derogare de la DSP-ul judeţean. I-a întrebat pe cei doi poliţişti dacă le mai dă o dată talonul, aceştia răspunzând că nu. În finalul discuţiei polițistul de frontieră i-a cerut talonul pentru a stabili numărul de înmatriculare al autoturismului cu care se deplasau. Apoi, polițistul de frontieră a transmis electronic datele ocupanţilor maşinii conduse de bărbat ca fiind ale unor persoane ce veneau din Austria şi trebuiau carantinate, îndrumându-i spre funcţionarii DSP Arad ce activau în cadrul punctului de trecere al frontierei pentru emiterea deciziei de carantinare. Cele două asistente ale DSP, care efectuau triajul în vamă, au considerat însă că bărbatul, soţia şi copilul acestora pot fi exceptaţi de la carantinare pe baza testelor de anticorpi. La aplicarea pedepsei, instanţa a avut în vedere cu privire la persoana inculpatului, vârsta acestuia – având 25 ani la data comiterii faptelor – nivelul de instruire şcolară ca absolvent de studii liceale, împrejurarea că are loc de muncă, este căsătorit, are 1 copil minor, nu este cunoscut cu antecedente penale, atitudinea avută în faţa organelor judiciare şi nu în ultimul rând şi cuantumul sumei oferite. Tribunalul Arad a avut în vedere solicitarea bărbatului de judecare a cauzei pe procedura recunoaşterii vinovăţiei, dându-se eficienţă dispoziţiilor art. 396 alin.10 Cod procedură penală, privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Sentința nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.Trimite articolul
XCred ca au fost cei mai prost “cheltuiti” 30€ din viata lui
A greșit zerourile pentru dl polițiști…..
Nu s-a gandit nici o clipă că poate aduce boala în țară și că tranmite covid fără carantină.
-
Nu poate sa tranmite covid pentru ca nu exista
-
Au murit zeci de mii de oameni de covid si tu spui ca nu exista! Chiar ti-ai baut mintile?
Ma intreb doar: o fi rezolvat ,tanarul, carantinarea la plutonul medical plasat mai in interior? Doar intreb, sper sa nu fie asa…
-
Relaxeaza-te pana nu iti pusca ceva vena, nu a murit nimeni de covid
-
Asa e, numai toate rudele tale de prostie.
-
radu, ai vrea sa-i ai cu tine intr- camera mare ,pe toti cei care au murit de covid? Doar din Arad-municipiu,zic, fiindca hala cat sa-i incapa pe toti, nu exista inca!
-
-
-
30 de euro = 1 an si 4 luni de puscarie. O spaga mai mare, primita de fronitieristi, = libertate si banii in cont pentru ei.
O multime de politicieni au primit 1-2 ani pentru milioane de euro
Acest tânăr e condamnat pentru 30 de euroi………………..
Oprescu-liber
șpăgarii din vămi-liberi
Hai RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRomânia !
Deci acolo erau 2 tipuri de organe ce își suprapuneau atribuțiile. frontieriștii făceau si pe doctorii și pe militienii.În realitate singurii care puteau da verdict pe epidemie era grupa medicala ceva mai în interior,după “punctul de control medical”al frontieristilor.Organizare de noaptea mintii.Jos arafat.
-
polizia uber alles. ei se pricep la toate.
de la marfuri de contrabanda, la carantina persoane.
inclusiv la adunare si impartire vad ca se pricep.
numa tigarile le mai scapa. acolo nu se prea pricep.
Aviz celor care mai jignesc “organul”cu mărunțiș ! Organul apreciază zerourile, deoarece fac parte din aceeași grupă. Îmi vine să vomit , deoarece îi cunosc , din păcate.
Polițistul prost dar mândru circilă cu Dacia 1300