În Arad, există aproximativ 450 de ascensoare, majoritatea în blocuri. Pentru că jumătate dintre ele sunt foarte vechi, zilnic sunt cazuri în care se blochează între etaje. Angajații firmelor de intervenții lucrează non-stop și au timpi de reacție comparabili cu ai ambulanțelor sau pompierilor. Uneori, graba lor de a ajunge la fața locului se dovedește nejustificată, pentru că situațiile sunt mai mult comice, decât tragice.
Angajații unei companii care are în portofoliu întreținerea celor mai multe lifturi din oraș ne-au povestit câteva dintre intervențiile amuzante la care au ajuns. Una s-a consumat la un hotel din Centru, unde la ultimul etaj avea loc o nuntă. Într-o noapte de sâmbătă, angajații hotelului au sunat disperați la firmă pentru a cere ajutor, spunând că o persoană a rămas blocată în liftul de mărfuri. „Le-am spus că voi ajunge cât pot de repede, dar pe drum tot insistau cu telefoanele. În cele din urmă, mi-au mărturisit care e urgența: în lift se afla tortul mirilor, iar invitații cântaseră deja de cinci ori «La mulți ani», dar tortul nu mai ajungea”. Tortul a fost salvat, în cele din urmă, iar distracția a continuat, invitații și mirii amuzându-se și ei pe seama incidentului.
În Vlaicu, un câine a fost trimis cu liftul la etajul opt, de către un locatar, dar patrupeul n-a mai ajuns la destinație. Pentru că animalul nu a fost suficient de greu pentru a activa senzorul de greutate în cabina liftului, acesta s-a blocat între etaje. ”Câinele era al unui locatar și era învățat cu liftul. Când cineva urca, și el intra în cabină. Ei bine, într-o zi, un locatar l-a trimis la etajul opt, unde era proprietarul, dar liftul s-a blocat. Oamenii ne-au sunat să ne spună că s-a stricat ascensorul, însă nimeni nu știa dacă cineva e înăuntru. Vă dați seama ce surpriză am avut să găsim un câine, când am deschis ușile! De atunci, de fiecare dată când suntem sunați de la acest bloc, îi întrebăm pe oameni de câine, dacă sunt siguri că nu l-au uitat în cabină”, ne-a povestit un alt angajat.
Gabarit depășit
Cazurile în care lifturile se blochează pentru că intră prea multe persoane în cabină sunt destul de frecvente. Uneori, pasagerii se dovedesc a fi și cu gabaritul depășit. Trei polițiști care erau în misiune au fost nevoiți să aștepte să fie salvați, după ce ascensorul s-a oprit între etaje. ”Ne-au sunat la dispecerat și au zis: Alo, Poliția! Am zis: Nu, domnule, ați greșit, noi suntem cu lifturile. Au urlat: Doamnă, noi suntem Poliția și suntem blocați în lift! Erau trei polițiști supraponderali. Nu știm cum de s-au gândit să urce deodată… În cabină sunt trecute sarcinile maxime admise. Au insistat să ne grăbim, că sunt în misiune, dar le-am explicat că noi nu încălcăm regulile rutiere în trafic, deci au fost nevoiți să aștepte”, a povestit, amuzată, una dintre dispecerele firmei.
Emoții cu Băsescu
Ascensorul din sediul Consiliului Județean e adesea ținta glumelor vizitatorilor. Acesta funcționează cu o viteză neobișnuit de redusă. Totul, se pare, din cauza unei greșeli de proiectare.
După inaugurarea clădirii Consiliului Județean, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a vizitat instituția, ceea ce le-a dat mari emoții autorităților județene.
”Liftul a fost montat de altă firmă, însă lucrarea nu a fost executată corespunzător. Ne-au chemat pe noi să fim în preajmă, dacă se întâmplă ca Băsescu să se blocheze. Am avut mari emoții, pentru că cei de la SPP nu ne-au permis să stăm în clădire, iar noi ne și gândeam la ce e mai rău: dacă Băsescu se blochează, se poate sufoca în cabina aia mică până când intrăm să-l scoatem. Din fericire, nu au existat incidente”, ne-a relatat unul intre cei care a fost mobilizați la vizita fostului președinte.
Amorezi, chiloți și prezervative
Probabil mulți arădeni și-au dorit să trăiască scene fierbinți, precum cele din filme, consumate în lift. Unii au și făcut-o, dar s-a mai întâmplat să rămână blocați. Chiar dacă la deblocarea ușilor cuplurile nu au fost găsite dezbrăcate, anumite semne i-au făcut pe ingineri să înțeleagă despre ce a fost vorba. ”Lifturile vechi au și buton de blocare, așa că unii mai se opresc între etaje cu alte scopuri. Se întâmplă să nu mai pornească liftul și ne cheamă să-i salvăm… Nu are rost să vă spunem ce găsim în puțul liftului: chiloți, prezervative…”, ne-a mărturisit unul dintre ingineri.
În Micălaca, o vizită nocturnă la două prostituate care au închiriat un apartament a început cu peripeții. ”Liftul a fost vandalizat noaptea, dar noi am fost solicitați de către administratorul blocului abia a doua zi. Ușile erau scoase din balamale. După ce am făcut reparațiile, administratorul a spus că vor plăti două doamne de la etajul patru. Le-am spus că le costă 500 de lei, iar ele au râs: două ore de lucru pentru noi. Vă servim și pe voi, dacă vreți. Am înțeles că sunt prostituate și aflasem de la administrator că liftul a fost vandalizat de niște italieni care le-au vizitat noaptea. Au urcat cinci în lift și s-a blocat, iar un prieten pe care l-au chemat în ajutor a forțat ușile cu levierul”.
Boschetari și drogați
Adesea, ascensoarele arădenilor sunt vandalizate nu doar de boschetari, unii prinși dormind în ele, dar și de locatari. Cel mai recent caz a fost înregistrat în noaptea de joi spre vineri, în Micălaca. Un tânăr a rămas blocat între etaje și, furios, a spart cu piciorul un perete din regips și a scos din balamale ușile, pentru a ieși. Asta deși în cabină avea telefon direct cu firma de întrețineri, dar și buton de panică. Administratorul blocului a auzit gălăgia, dar când a ieșit, nu mai era nimeni. Liftul este unul nou și are sistem de supraveghere video, astfel că vinovatul a fost identificat imediat. ”Atunci noaptea i-a bătut la ușă. Băiatul nu era coerent deloc, dar nu mirosea a alcool, părea drogat. A recunoscut și a promis că va achita stricăciunile”, ne-a spus cel care a fost chemat să deblocheze liftul.
Răzbunarea
Alte numeroase cazuri de acest fel au fost înregistrate în Arad, cu pagube însemnate. Un lift din Micălaca a fost schimbat, pe cheltuiala locatarilor, după ce a fost incendiat de două ori, dovedindu-se că vinovată a fost o femeie evacuată din locuință din cauza datoriilor acumulate la întreținere și care a vrut să se răzbune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!