Dimineața zilei de joi, 15 octombrie, puțin după ora 9:00, a fost una în care Poliția Locală Arad, împreună cu cei de la SC Polaris M Holding, au inițiat o nouă acțiune care i-a vizat pe boschetarii ce și-au făcut adăposturi improvizate în Micălaca. Este vorba de cel puțin două locuri distincte cunoscute atât de Poliția Locală Arad, cât și de arădenii din zonă respectiv: zona 300, la intersecția Bulevardului Nicolae Titulescu cu strada Elena Drăgoi, în tufele din vecinătatea căii ferate; lângă platforma de gunoi din dreptul blocului 125, tot în Micălaca. Această acțiune nu este prima, cea mai recentă de acest gen fiind mediatizată de Jurnal arădean/Aradon, în data de 10 iunie în materialul „Raid fulger printre boschetari” și se pare că nici ultima din moment ce boschetarii care au fost alungați din locurile lor în această vară s-au întors atunci la nici o zi înapoi. La cinci luni distanță, alungaţi din nou de forțele de ordine, oamenii străzii spun că se vor întoarce din nou. Mizeria de neimaginat pe care au făcut-o va fi curățată, aşa că se vor întoarce într-un loc curat și călduros, adăpostul fiind flancat de țevile mari și foarte calde.
Au promis: se vor întoarce
Am contactat reprezentanții Poliției Locale Arad, marți, 13 octombrie, deoarece foarte mulți arădeni din această zonă ne-au semnalat pe adresa redacției situația fără ieșire în care se află. Polițiștii au descins la locul deja cunoscut, a legitimat cuplul și au așteptat până și-au umplut două plase cu haine pentru a pleca. Am stat de vorbă din nou cu bărbatul și femeia care dorm sub cerul liber. Sunt din Lipova și nu mai au unde să stea. Trăiesc din gunoaiele ce le sortează la platformele de gunoi din zona 300. Ei spun că le este de ajuns ce găsesc, aşa că nu vor sub nicio formă să se întoarcă în Lipova.
Cum de s-a ajuns aici? Pentru că ne confruntăm cu o legislație și un sistem care pur și simplu nu reușesc să stăvilească acest fenomen. Un fenomen care se repetă la fiecare anotimp, în fiecare an. Majoritatea oamenilor străzii din Arad nu sunt de aici, au venit din alte orașe, nu mai au acte, nu mai au pe nimeni și nimic de pierdut. Preferă să rămână aici pentru că arădenii înţeles greşit mărinimia: le oferă mâncare și bani şi cred că astfel de fapte sunt cele bune. În timp însă chiar ele duc la instalarea legii junglei în mediul urban, în Arad, în cartiere şi în centrul oraşului.
De meserie sudor
Povestea de la platforma de gunoi din dreptul blocului 125, din Micălaca, este aceiași de mai bine de 10 ani. Aici am stat de vorbă cu un om al străzii, un bătrânel care are peste 60 de ani, ochii de un albastru care te hipnotizează dacă încerci să te uiți fix la ei și un calm care te răvășește. Moșu sau Brumar Vasile, pe numele real, este de loc din Sighetul Marmației. Bărbatul are o meserie la bază deloc rușinoasă, a fost sudor la viața lui și a profesat mulți ani. Viața însă la adus în acest punct fără întoarcere. Nu vrea sub nicio formă să meargă la adăpost. Nu mai are pe nimeni, toți au murit, spune el: frați, părinți, neamuri… Mai are ceva verișori prin Maramureș dar nu mai știe nimic de ei. De 10 ani își face veacul tot aici, trăiește din ce găsește pe la gunoi și din mila oamenilor care îi duc de mâncare aproape zilnic. Bătrânelul are o saltea poziționată pe țevile mari și calde, iar atunci când plouă are patru fețe de masă pe care le trage peste el pentru a nu se uda. Moșu mai spune că nu va pleca de aici pentru că nu are unde: ţevile sunt casa lui acum. O declarație care, luată față în față, te lasă fără replică. El, a fost adoptat de micălăcenii din zonă și pare că povestea lui va fi acceaşi câte zile va mai avea de trăit.
Au luat acceleratul înapoi
Cum faci să rezolvi problema boschetarilor? Greu de spus. Sau chiar imposibil. Aproape de neimaginat dacă asculţi de pildă întâmplarea relatată chiar de reprezentanții Poliției Locale. Aceştia ne-au spus că, în urmă cu câțiva ani, s-au deplasat alături de oamenii străzii cu trenul pentru a-i însoți la reședințele lor de domiciliu. Ce a urmat a fost şi este de domeniul fantasticului. După ce au ajuns cu ei în gară, polițiștii s-au urcat într-un personal pentru a se întoarce spre Arad. Culmea e că boschetarii au ajuns în Arad mai repede decât polițștii deoarece au luat primul accelerat.
Favela de pe Mărului
Cât de gravă e problema boscehatrilor în Arad? Gravă dacă amintim doar situația de pe Mărului, practic o bombă de mizerie și un loc în care se strânge de fapt grosul boschetarilor. Aceştia migrează de aici, ân timpul zilei spre platformele de gunoi, sau spre Bulevardul Revoluției, ori prin cartierele municipiului împingând câte un căruț sau bicicletă pline de gunoaie şi urmați de câte trei, patru copilași în tălpile goale și o ceată de câini. La recensământul din 2011, pe Mărului au fost identificate nu mai puțin de 500 de persoane. 500 de suflete care an de an se înmulțesc, an de an, zi de zi.
Sesizări la 0257- 939
Se spune că un om al străzii face pe zi între 50 și 200 de lei, în condiţiile în care unui arădean obișnuit îi e imposibil să facă acești bani din muncă cinstită. „La acțiunea de joi au participat 7 polițiști locali și efectivele SC Polaris SA. Locuințele provizorii de pe domeniul public ale oamenilor străzii sunt identificate de către polițiștii locali în urma telefoanelor primite de la cetățeni sau în timpul patrulării în zonele respective. Revenim cu apel către cetățeni să ne sesizeze la telefon 0257-939 apariția unor astfel de focare și să nu încurajeze proliferarea acestui fenomen prin ajutorul direct sau indirect, în bani sau materiale, acordat unor astfel de persoane”, a declarat Viorica Graur, director general al Poliției Locale Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!