Cancerul de sân este o boală vindecabilă?
SORIN SAVA: Desigur, cancerul de sân poate fi vindecat. Condiţia este să fie depistat precoce, în stadii incipiente, utile terapeutic. Aceasta presupune controale la intervale regulate, de preferinţă un an. Investigaţia de bază pentru depistare este mamografia. Depistarea în fază utilă terapeutică a cancerului de sân este cu atât mai importantă cu cât incidenţa lui este crescută după 40 ani şi se situează din acest punct de vedere pe unul din primele locuri printre bolile canceroase. Ca o constatare personală, pentru că nu dispun de statistici oficiale, pot să spun că incidenţa cancerului de sân este în creştere şi la grupa de vârstă 31-40 ani. În absenţa unui program naţional de depistare în masă organizat, cancerul este depistat, de obicei, în faze mai avansate, când şansele de vindecare sunt scăzute, chiar şi durata de supravieţuire din momentul depistării este mai scăzută, deoarece tratamentele adjuvante se aplică mai târziu.
Poate fi prevenit cancerul de sân?
SORIN SAVA: Nu, nu poate fi prevenit. Nu există profilaxie primară, pentru că factorii de risc nu sunt bine cunoscuţi (hormonali, alimentari) sau neutilizabili curent (genetici). De menţionat că, după unele statistici, 75% din cancerele de sân sunt depistate la femeile fără antecedente familiale, doar vârsta este un factor de risc utilizabil.
Care sunt mijloacele de depistare?
SORIN SAVA: Mamografia este metoda de bază în depistarea cancerului de sân, este singura metodă eficace de depistare. Eficacitatea mamografiei în diagnosticul cancerelor în stadii precoce a fost demonstrată prin numeroase studii de corelaţii anatomo-radiologice. Sensibilitatea sa (aptitudinea de a nu face greşeli negative sau proporţia de rezultate anormale la subiecţii real bolnavi) este de ordinul 97%. Celelalte metode (ecografia, elastografia, RMN, termografia) sunt complementare, putând aduce argumente pro sau contra, nu sunt întotdeauna necesare şi nu pot substitui mamografia. Din acest punct de vedere mamografia digitală este mult superioară mamografiei clasice, practic reprezintă tehnica de vârf în diagnosticul cancerului de sân, prezentând numeroase avantaje tehnice care permit un diagnostic mai facil, mai rapid, posibilitate de stocare fără a degrada imaginea şi, nu în ultimul rând, iradiere redusă.
Ce sfaturi le daţi femeilor?
SORIN SAVA: Chiar dacă realitatea sau viitorul dumneavoastra nu sunt întotdeauna aşa cum v-aţi dori, nu vă fie frică de ce aţi putea afla, nu ezitaţi să vă investigaţi sânii, pentru că depistarea cancerului în stadii utile terapeutic face ca boala să fie vindecabilă şi Aradul este un exemplu în acest sens, face să vă puteţi creşte copiii şi nepoţii, să vă bucuraţi de fiecare clipă mai intens. Nu ascultaţi de sfaturile neprofesioniştilor sau aşa-zişilor profesionişti (atenţie la ce citiţi pe internet). Mamografia digitală este metoda cea mai eficace de depistare a cancerului de sân în acest moment. Efectuată cu regularitate, la 1-2 ani după vârsta de 40 ani, de preferat anual, vă scuteşte de momentele de incertitudine existenţială şi angoase care pot surveni, şi de consecinţele lor în plan social, familial, profesional şi psihic. Nu are contraindicaţii înainte de 40 ani, dar trebuie efectuată în mod judicios, în situaţii de dubiu sau la femeile cu antecedente familiale, la sfatul medicului specialist.
Mamograf digital de ultimă generaţie
Diagnosticarea facilă şi mai rapidă a cancerului de sân, cu posibilitate de stocare fără degradare a imaginii şi iradiere redusă, se poate realiza cu ajutorul primului mamograf digital de ultimă generaţie tehnică utilizat în Arad de dr. Sava Sorin. În cadrul noului Centru de Senologie MedLife Arad, sunt asigurate pacientelor proceduri de mare acuratețe (consult senologic, ecografie mamară cu elastografie, mamografie digitală, biopsii mamare), echipamente performante dar și medici experimentați. De-a lungul carierei sale medicale, Dr. Sava Sorin, medic primar radiologie și imagistică medicală, a efectuat pacientelor peste 15.000 de mamografii și aproximativ 13.000 ecografii de sân.
Programează-te!
Sănătatea începe cu tine! Programează-te la un consult de specialitate (Call Center 0257 960) sau la o mamografie digitală/ ecografie mamară (dr. Sorin Sava, medic primar radiologie și imagistică – telefon 0257 338 062) și asigură-te că ești bine! Ca să trăiești fericită până la adânci batrâneți!
Ştiaţi că…
În ultimii ani se înregistrează o creștere importantă în incidența cancerului de sân la femei, nu doar în România, ci în întreaga lume. Știați că: *1 din 8 femei poate dezvolta cancer de sân pe durata vieții? *În Romania cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate prin malignitate la femei? *Anual, în Romania, sunt diagnosticate peste 6000 de noi cazuri de cancer la sân. Din pacate, în momentul depistării, circa 85% dintre ele sunt deja în stadii avansate ceea ce scade dramatic șansele de supraviețuire? *Diagnosticat în fază incipientă, cancerul la sân poate fi tratat relativ ușor și fără urmări, chiar vindecat, iar rata de supraviețuire este de peste 90%? *Numărul cazurilor de cancer mamar la femeile tinere (25-39 de ani) este în creștere? *85% din femeile care dezvoltă cancer mamar nu au un istoric al bolii în familie?
Citiți principiile noastre de moderare aici!