ARAD. Alianța Vestului pentru Sănătate Publică, formată din Direcțiile de Sănătate Publică Județene – Arad, Hunedoara și Timiș – în parteneriat cu Casa Regală a României, a organizat joi, 2 septembrie 2021, evenimentul „Gala Recunoștinței Medicale”, la Domeniul Regal de la Săvârșin, sub patronajul Majestății Sale Principesa Margareta, Custodele Coroanei.
Câteva sute de cadre medicale implicate direct în gestionarea pandemiei, firme care au susținut în diverse moduri lupta cu noul coronavirus, oficialități din trei județe, dar și voluntari, au răspuns invitației de a participa la ceea ce s-a dorit a fi un semn de recunoaștere a efortului tuturor celor care, într-un fel sau altul, au gestionat situațiile de criză cu care s-a confruntat sistemul medical. Invitat special al evenimentului a fost colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, care a dorit să fie alături de cadrele medicale din vestul țării, la momentul festiv.
Potrivit directorului DSP Arad, Horea Timiș, „Gala s-a dorit a fi o exprimare a recunoştinţei autorităţilor şi responsabililor din sistemul sanitar faţă de cei care au trudit neîncetat în slujba sănătăţii noastre. Au fost acordate premii personalului medical, au fost prezentate poveşti adevărate, trăite de oameni care au înfruntat momente dificile în această perioadă.”
Poveștile pandemiei
Într-o atmosferă relaxată, s-au înmânat diplome și plachete, dar mai ales s-au spus poveștile celor care s-au aflat în prima linie, încă de la debutul pandemiei. De la situații limită, care cereau intervenția imediată și găsirea unei soluții viabile în cel mai scurt timp posibil, la povești emoționante trăite de personalul medical, dar și la minusurile sistemului medical, scoase la iveală de pandemie, toate și-au făcut loc în discursurile celor premiați.
Lenuța Timiș, directorul medical interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a fost una dintre „premiatele” județului Arad, pentru munca depusă în pandemie.
„A fost o perioadă foarte dificilă la începutul pandemiei când nu aveam metodologie după care să lucrăm. S-a luat decizia că sunt responsabil pentru a recolta toți pacienții care vin și care sunt încadrați ca fiind suspecți de Covid 19. S-a ajuns undeva la peste 1000 de recoltări în mai puțin de 3 luni de zile. Perioada cea mai grea a fost când am renuțat la tot ce înseamnă acasă și acel acasă s-a mutat într-un cabinet mic din spitalul județean. Din martie și până în mai, acolo am petrecut cel mai mult timp. La un moment dat am stat în spital trei zile la rând, fără somn, fără mâncare, doar hidratare, zile în care era o amestecătură între a vedea pacienții în UPU și a recolta pe celelelate secții ale spitalului”, a povestit medicul epidemiolog.
Gordana Boanță, medic ATI la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara, a fost cea care a sesizat avaria la instalația de oxigen și a dat alarma, în timp util, pentru activarea planului roșu și relocarea imediată și fără urmări a bolnavilor de Covid-19, internați la acel moment pe secție.
Bogdan Miloicov a răspuns apelului făcut de serviciul de ambulanță Timiș și s-a alăturat echipei de acolo pentru primele nouă luni de pandemiei. Chiar dacă perioada a expirat, a rămas în continuare, alături de colegi, pe care-i ajută din postura de voluntar.
Medicul infecționist Adelina Marinescu, de la Spitalul De Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a fost cea care, în primele zile de pandemie, a reușit să evite infectarea colegilor medici care veneau în contact cu primii bolnavi de Covid-19, învățând personalul medical cum să folosească acele costume de protecție, a căror utilizare a dat multora bătăi de cap.
Nu au fost uitat nici personalul medical din cadrul Spitalului Militar din Timișoara care a fost, și el, pe baricade încă de la primele cazuri de coronavirus.
Minusurile sistemului
N-au lipsit nici declarațiile mai acide, care au scos în evidență și minusurile întâmpinate pe plan local. Iustin Cioncam președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat „Eu cred că una dintre concluziile acestei pandemii este că statul nu s-a raportat la județul Arad ca la frontiera României, cu tot ce implică asta. Tot greul pandemiei l-au dus cadrele medicale și oamenii din administrație care au adus fonduri europene pentru spitale, în cea mai gravă criză a vremurilor noastre. Direcțiile de Sănătate Publică au fost reduse la un simplu organ de control, depopulate, subfinanțate, iar pandemia a demonstrat cât de greșită a fost această gândire de la București.”
Mulțumiri de la centru
În încheierea evenimentului, colonelul Valeriu Gheorghiță a ținut să le mulțumească tuturor celor prezenți pentru efroturile depuse de-a lungul acestui an și jumătate, de când ne aflăm în pandemie. Coordonatorul campaniei de vaccinare a ținut să facă, din nou, un apel, adresat și personalului medical, de a avea încredere în vaccinare ca fiind singura soluție în stoparea pandemiei de Covid-19.
În Grădina Ascunsă
Evenimentul s-a încheiat cu o vizită a Domeniului Regal de la Săvârșin, urmată de un dineu oferit de către organizatori în Grădina Ascunsă. Prilej pentru participanți să continue depănarea experiențelor din ultima perioadă, experiențe care i-au adus, până la urmă, pe toți împreună.
Trimite articolul
XDa Cacat cu servieta ce cauta acolo?? Si nu era vorba ca trebuie masca ,distantare bla bla?.Sau numai pentru noi prostimea este asta.
Bravo TOVARASILOT vati trezit a plecat crovidul nu va mai Ieste frica sau terminat concediile brava tôt asa noi fraieri pe restrictii si voi va felicitati si inbuibati bravoo
interesanta reuniunea dar nu vad nici o legatura intre tema acestei reuniuni si urmasa fostul rege Mihai. sa fie clar. Poate doar un fel de reclama mascata, dar pt ce , ca doar monarhia in Romania s-a dus pe apa sâmbetei de multisor
si din fericire fara nici o sansa de revenire! !
Cine si de ce a ales locul acestei intruniri tocmai acolo? O fi platit te pomenesti mostenitorii fostului rege toate cheltuielile de organizare deplasare si cazare a participantilor la aceasta festivitate? Atunci da inteleg! Dar ma indoiesc!
Da cei asta? Nu pentru asta sunteți plătiți? și plătiți foarte bine(sporu de covid),ne luați de prosti?
Minciunile pandemiei si vandutii ce o promoveaza si intretin…e bine totusi ca apar impreuna si in public,se va sti la un moment dat pe cine sa se reverse furia populara…idiotii astia nici nu-si dau seama cum sunt folositi…
Fara masca atatea persoane? Fara distantare? Greata ma apuca de arata linguseala…bleah
Adică s-au strâns toți pupincuriștii și impcritii, cinici și profitori ai sistemului, sa aducă ode regimului Covid