De ziua lor – 13 septembrie, Ziua Pompierilor – reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au „deschis arhiva”. Astfel am aflat ce dotări aveau primii pompieri ai orașului, că între anii 1790 și 1900, Aradul a ars în întregime de trei ori și că pedeapsa, dacă te făceai vinovat de provocarea unui incendiu, era de 100 de lovituri de băț. Informațiile au fost scoase din arhive și prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate, miercuri, 13 septembrie, de Ziua Pompierilor, la sediul ISU Arad.
Lovituri de băț pentru incendiu
„În luna martie 1968, când s-a înființat Grupul de Pompieri Arad, erau 9 ofițeri și 5 subofițeri și aveau doar misiuni de prevenire. Noi am găsit în registrul istoric că aveau în dotare un auto gaz 69 și o motocicletă cu ataș. În luna octombrie unitatea primește în dotare 9 autospeciale de stins incendiu, un număr foarte mare de autospeciale pentru acea vreme, și aveau 17 ofițeri, 22 de subofițeri și 22 de militari în termen. Ca mențiuni, în 1790 există primele date despre pompieri în Arad, într-o ordonanță a Primăriei care vorbește despre niște reguli de apărare la incendii.
Pentru nerespectarea regulilor de PSI, ca să spunem așa, se aplicau pedepse corporale. De exemplu, după un incendiu s-a constatat că un minor de 14 ani a fumat și din cauza lui a luat foc acea clădire, iar pedeapsa lui a fost de 100 de lovituri de băț. Pentru că era minor și nu suporta toate loviturile o dată, pedeapsa se aplica în patru zile consecutive în fața Primăriei, în Piața Publică, unde era vechea primărie a orașului. Regulile în Imperiul Austro-Ungar erau foarte, foarte stricte și foarte dure pentru nerespectarea măsurilor care erau impuse de Primărie și vorbim despre niște măsuri organizatorice destule de actuale și acum, adică trebuia să ai niște uși foarte mari în clădirile publice. De aceea primăria are ușile foarte mari, în caz de incendiu să se poată evacua toată lumea, de aceea sunt atâtea intrări. La fel şi toate școlile vechi. De menționat ar mai fi că din anul 1790 până în 1900, din datele de la Arhivele Naționale, reiese că Aradul a ars complet de trei ori. E drept, era și o altă organizare iar incendiile erau foarte, foarte mari”, a povestit maiorul George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Istoria pompierilor arădeni
La înființare, Compania de Pompieri Arad număra 9 ofițeri, 5 subofițeri care aveau în dotare un auto gaz 69 și o motocicletă cu ataș. Acum, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad numără zeci de autospeciale și sute de ofițeri și subofițeri gata să intervină la orice oră, la orice situație de urgență ivită.
„În municipiul și județul Arad pompierii, sub formă organizată, militară apar în 1936, și ca structura militară și comandă militară în 1938, fiind organizați pe baza unei vechi formații de pompieri civili care funcționa pe teritoriul orașului Arad. O organizare mai consistentă se produce în 1968-1969 când, datorită reorganizării teritoriale a României, Compania de Pompieri Arad – care până atunci aparținea de Pompierii din Timișoara, deci de regiunea Timiș – se desparte și se înființează prima dată în 1968 un inspectorat de prevenire a incendiilor pe strada Ecaterina Teodoroiu, numărul 1. Un an mai târziu se înființează Grupul de Pompieri Arad al cărui prim comandant a fost colonelul Gheorghe Cuzmanov, un ofițer care a îndeplinit mai multe funcții și care a venit numit din cadrul Grupului de Pompieri Bihor. Acesta rămâne pe comandă până în anul 1985 când își pierde viața în urma unui accident de circulație. Ulterior, comandanți ai Grupului de Pompieri Arad au fost domnul Lazăr Ciuclea, după care domnul colonel Ivașcu, colonel Bonțea Mihai, domnul colonel Sechel, domnul colonel Lucaciu Marcel, domnul colonel Bogdănescu Ioan și actualul comandant – domnul locotenent colonel Cristian Gârbău. Dacă la 1968, la înființare, exista doar o singură Companie de Pompieri, în 1975 se înființează și Compania de Pompieri din Ineu pentru a asigura intervenția pe Valea Crișului Alb, în 1991 se înființează subunitatea din Bârzava pe locația unui fost depozit care a aparținut când securității statului, când Grupului de Pompieri Timiș, actualmente fiind Secția de Pompieri Bârzava, în anul 1995 vine rândul Secției de Pompieri din Sebiș, actualmente Detașamentul de Pompieri Sebiș, să fie înființat, iar după anii 2000 este rândul subunităților din Chișineu Criș și Birchiș să fie înființate și operaționalizate. Dacă la început Compania de Pompieri Arad avea câteva autospeciale, dotarea tehnică s-a îmbunătățit foarte mult de-a lungul anilor prin proiecte europene, prin autospeciale cumpărate direct din bugetul de stat sau cu spijinul CJ Arad. Dotarea s-a diversificat pentru că s-au diversificat și misiunile care sunt gestionate de către inspectorat”, a precizat lt. col. Cosmin Turcuș, adjunctul ISU Arad.
Porți deschise
De Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad și-a deschis porțile pentru vizitatori, sediul inspectoratului fiind „invadat” de copii. Cei mici au fost impresionați de autospecialele de stingere a incendiilor și de cele de descarcerare. De asemenea, de ziua lor, mai mulți pompieri arădeni au fost avansați în grad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!