Fiecare cadavru are povestea lui. Locul, poziţia, leziunile de pe cadavru, fiecare amănunt este foarte important pentru a pune cap la cap puzzle-ul . O muncă foarte migăloasă , spune comisarul şef Ştefan Moldovan, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Arad.
Trebuie să ai un psihic foarte bun pentru că interferezi cu nişte lucruri care îţi pun psihicul la mari încercări. Îţi trebuie un anumit grad de inteligenţă, fler, să ai nasul format . Asta se face în timp, după ani de experienţă. Fiecare caz pe care l-am întâlnit a avut particularităţile lui. Situaţia diferă de la caz la caz , povesteşte comisarul şef Moldovan. Cum procedează criminaliştii atunci când sunt anunţaţi că s-a descoperit în râul Criş cadavrul unui bărbat complet dezbrăcat? Sau când sunt chemaţi să investigheze moartea unui bărbat găsit într-o baltă de sânge, iar camera în care se află cadavrul este încuiată pe dinăuntru, la faţa locului negăsindu-se nicio armă? Ei bine, atunci criminaliştii încep să reconstituie puzzle-ul .
Suntem chemaţi la orice înseamnă moarte suspectă. Noi trebuie să elucidăm împrejurările în care a murit persoana, dacă a murit din cauze naturale sau a fost ajutată . Căutăm şi ridicăm absolut toate mijloacele materiale de probă care pot conduce la elucidarea evenimentului , ne-a spus şeful Serviciului Criminalistic, Ştefan Moldovan. Aşa s-a procedat şi în cele două cazuri amintite pe prima pagină. Anul trecut, la Bocsig, un bărbat a fost dat dispărut. Ulterior a fost găsit în râul Criş, complet dezbrăcat. Am stabilit că bărbatul a fost omorât , a povestit Moldovan. De aici, crimialiştii au început să reconstituie povestea bărbatului găsit mort.
Omorât de prietenii de pahar
Victima se afla în locuinţa unui prieten împreună cu încă doi bărbaţi. După ce au consumat băuturi alcoolice, cei patru au început să aibă discuţii aprinse şi să-şi reproşeze diferite lucruri. Într-o fracţiune de secundă, victima a fost lovită în cap cu un scaun de lemn de către prietenii de pahar. Pentru că şi-au dat seama că au omorât un om, cei trei au încercat să-şi ascundă urmele. Au dezbrăcat cadavrul şi i-au ars hainele în sobă. La fel au procedat şi cu scaunul cu care îl loviseră, dar şi cu covorul care era plin de sânge: l-au tăiat şi l-au pus pe foc. Apoi au urcat trupul neînsufleţit al bărbatului pe bicicletă pentru a-l duce la Criş. Din cauza greutăţii victimei, roţile bicicletei s-au ovalizat. Cei trei au aruncat bicicleta şi au luat o alta. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cea de-a doua. Ambele biciclete au fost aruncate într-un loc numit Canalul Morilor . Corpul bărbatului a fost târât până la Criş, unde a fost aruncat în apă.
Sinucidere şocantă
Moarte suspectă a fost considerată şi moartea unui bărbat găsit într-o baltă de sânge în uscătoria blocului. Uşa uscătoriei era încuiată pe dinăuntru. Victima avea o plagă înjunghiată însă nici urmă de vreo armă. S-a efectuat cercetarea la faţa locului, s-au prelevat probe iar cadavrul a fost trimis la morgă pentru autopsie. Aici, medicii legişti au descoperit înăuntrul corpului un cuţit de bucătărie. S-a stabilit că era vorba despre o sinucidere. Bărbatul s-a încuiat în uscătorie şi s-a sinucis. A ţinut cuţitul la nivelul pământului şi s-a înfipt în el până când acesta a intrat complet în corpul cadavrului.
Ce-i trebuie unui viitor criminalist?
Pentru a deveni criminalist trebuie în primul rând să fii poliţist. Trebuie urmate cursurile unei şcoli de agenţi sau a Academiei de Poliţie. După un an în şcolile de poliţie fiecare trebuie să-şi selecteze profilul. Se dau teste de aptitudini. Practica se face la inspectoratele de poliţie. Cei care doresc să opteze pentru această meserie trebuie să ştie că aici va descoperi multe lucruri neplăcute. Nu cred că oricine poate sta într-o încăpere în care s-a aflat timp de o săptămână un cadavru. Programul e destul de stresant. Indiferent de oră, de sărbătoare noi trebuie să fim de găsit. În 25 de ani de muncă am fost de găsit întotdeauna , a spus comsarul şef Moldovan.
O expertiză în luni de zile
Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Arad poate efectua patru categorii de expertize: balistică, grafică, traseologie şi dactiloscopie. De asemenea, laboratul poligraf cu care este dotat IPJ Arad îi ajută pe poliţişti în investigaţii. Testarea cu poligraful este eficientă pentru orientarea cercetărilor. Deocamdată nu este considerată ca probă. Unul dintre cele mai mari lipsuri, am spune noi, este expertiza ADN care se efectuează doar la Bucureşti. Se întâmplă ca de cele mai multe ori rezultatul unei expertize ADN să dureze luni de zile, având în vedere că la Bucureşti se trimit cereri de expertize ADN de la toate inspectoratele de poliţie din ţară. Poate că odată cu aprobarea construirii noului sediu al IPJ Arad, investiţie care se ridică la 4 milioane de lei, se va înfiinţa şi la Arad un laborator care să poată efectua expertize ADN într-un timp mai real.
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!