Noua Lege a pensiilor a fost adoptată. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au înregistrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri. Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Săptămâna trecută, Senatul a adoptat acest proiect, care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Ce spun parlamentarii arădeni? Cum au votat și cum explică sustenabilitatea creșterilor promise prin noua lege a pensiilor?
*Adrian Alda, deputat PSD
„Am votat pentru pensii mai mari. Acestea vor crește de două ori în 2024! Prima majorare, de 13,8%, va avea loc de la 1 ianuarie. A doua majorare va avea loc de la 1 septembrie, prin recalcularea și corectarea nedreptăților. Nicio pensie nu va scădea în baza procesului de recalculare pentru că va fi păstrat în plată cuantumul cel mai favorabil. Această măsură vine în sprijinul părinților și bunicilor noștri, care au contribuit cu munca lor la dezvoltarea țării și care merită să trăiască în demnitate. Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială. Proiectul, realizat cu experți ai Comisiei Europene și Băncii Mondiale, este confirmat ca fiind sustenabil și va aduce stabilitate sistemului de pensii”.
*Sergiu Bîlcea, deputat PNL
„Am votat pentru legea pensiilor în forma propusă de Guvern, care presupune o reclaculare a pensiilor în favoarea pensionarilor. Consider că este o categorie socială aparte care are nevoie de sprijin în măsura posibilităților. Este important că pensiile cresc din 1 ianuarie cu 13,8%, rata inflației. Consider că fondurile necesare pentru recalcularea pensiilor nu trebuie să conducă la taxe și impozite noi sau crescute, ele pot să rezulte din reforma instituțiilor publice și reducerea cheltuielilor statului”.
*Farago Peter, deputat UDMR
„Am votat pentru noua lege a pensiilor. Este datoria noastră să creștem pensiile cel puțin cu rata inflației, pentru că pensionarii sunt cea mai expusă categorie, nu mai au posibilitatea de a lucra, de a obține alte venituri în afară de pensie. Noua lege a fost adoptată pe repede înainte la presiunea guvernului, ceea ce înseamnă că vom avea de corectat în viitor mai multe probleme, la care nu am avut timp să dezbatem. Amendamentele noastre nu au fost acceptate, deși vizau cea mai vulnerabilă categorie de pensionari, cei cu cele mai mici pensii, însă pe viitor vom insista pentru a crește mai mult aceste pensii”.
*Mihai Fifor, deputat PSD
„Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.
Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor. Doar acum, după adoptare, putem spune oficial că am scăpat de acel prag de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile care ar fi condus la înghețarea pensiilor până în 2070.
Înțelegerea cu reprezentanții Comisiei a fost ca lege să fie adoptată de Parlament până astăzi (20 noiembrie) și să conțină un mecanism predictibil de majorare anuală a pensiilor.
Acest mecanism prevede următoarele: *pensia se majorează în fiecare an, la 1 ianuarie, cu 100% din rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu. Rezultatul acestei sume trebuie să încadreze în creșterea procentuală a contribuțiilor la bugetul de pensii. Dacă nu se încadrează, atunci pensiile cresc cu rata medie a inflației. Dacă rata medie a inflației și creșterea reală a salariului mediu sunt negative, atunci se menține pensia la același nivel. În pofida tuturor obiecțiilor, impactul real al recalculării pensiilor este suportabil, adică e sustenabil.
Nu trebuie să ne uităm doar la cât cresc cheltuielile cu pensiile (impactul brut), ci și la veniturile suplimentare la buget rezultate în urma celor două majorări de pensii.
În noua lege se prevede o reducere a vârstei de pensionare la maximum 10 ani pentru condițiile speciale de muncă și la maximum 7 ani în cazul condițiilor deosebite de muncă. Așadar, vârsta de pensionare poate coborî până la 55 de ani în condiții speciale de muncă, respectiv 58 de ani pentru condiții deosebite de muncă. În această formulă, legislația din România oferă condiții mult mai favorabile acestor două categorii de angajați, în comparație cu multe state din UE”.
*Adrian Wiener, deputat USR Arad
„Votul USR nu a fost despre oportunitatea creșterii acestora. Toată lumea este de acord că pensiile trebuie să crească. Sunt foarte mici și nu permit o viață decentă. Condamnă de fapt la sărăcie și mizerie. Creșterea pensiilor este o măsură morală și justă. De aceea USR a pus jalon obligatoriu în PNRR reforma sistemului de pensii, recalcularea lor, eliminarea inechităților și majorarea preponderent a pensiilor mici. Singura discuție este despre sustenabilitate.
Evident nu există resurse financiare pentru creșterea cu 40% a pensiilor. […]
Au fost nenumărate oportunități pentru a crea spațiu fiscal pentru creșterea pensiilor; toate respinse sau ignorate de Coaliția PSD-PNL. […] Singurele soluții lăsate pe masă de către PNL și PSD pentru aplicarea noii legi a pensiilor este creșterea taxelor și impozitelor, tăierea investițiilor, împrumuturi la dobânzi deja exorbitante sau devalorizarea banilor tuturor și lăsarea la liber a inflației. nu există alte soluții. Și niciuna dintre aceste soluții nu e acceptabilă. De aceea USR a votat împotriva acestei mari minciuni. O lege ca o tăiere de panglică la o ruină fiscală”.
Trimite articolul
XPentru dl.Wiener,care se dovedeste deja un politician versat.Intrebarea este cum a votat dumnealui ,nu cum a votat USL. De altfel,daca a votat impotriva sau s-a abtinut,si-a taiat craca de sub picioare,vin alegerile….
deci dupa ce USR “a pus jalon in PNNR ” cu legea pensiilor acum nu e de acord cu PNNR ????? , daca nu e gresseala de tipar inseamna ca e “fractura ” de judecata cauzata de probleme morale sau psihice sau chimice
-
Este cresterea pensiilor specificata, dar cresterea ar trebui facuta in special la cei cu pensia sub o valoare de 3000 de lei de ex cat sa poti duce o viata decenta, la cei cu pensii nesimtite ar trebui sa se intample invers sa revina cu picioarele pe pamant.