ARAD. „Săptămâna trecută, Adunarea Politică a Partidului Popular European a aprobat cooptarea PNL şi PMP în cadrul celei mai mari familii politice din Parlamentul European. Prin cooptarea celor două partide în cadrul PMP se face încă un pas spre unificarea dreptei româneşti. Totodată, pentru a fi acceptaţi în cadrul PPE, celor din PMP li s-a cerut să spună clar ce vor face în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în cazul în care candidatul lor nu trece de primul tur. Această cerinţă a venit ca o garanţie a faptului că PMP va susţine candidatul de dreapta şi că proiectul de unificare a dreptei româneşti va fi dus la bun sfârşit”, a declarat Adrian Ţolea, prim-vicepreşedintele Alianţei Creştin Liberale Arad. În altă ordine de idei, el a vorbit şi despre moţiunea de cenzură depusă de ACL în Parlament.
„Alianţa Creştin Liberală a depus vineri moţinea de cenzură cu titlul «Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!». Moţiunea a fost iniţiată de către 171 de parlamentari ai ACL, dar ea va fi susţinută şi de către parlamentari ai altor partide. Moţiunea este îndreptată împotriva abuzurilor repetate ale Guvernului Ponta – în plan instituţional, legislativ şi organizatoric – care dovedesc un plan de fraudare a alegerilor prezidenţiale”, a spus Ţolea.
În acelaşi timp, prim-vicepreşedintele ACL Arad a vorbit şi despre reacţia PPE de a respinge ferm, printr-o rezoluţie adoptată săptămâna trecută la Bruxelles, ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Ponta a dat frâu liber traseismului politic al aleşilor locali chiar înaintea alegerilor prezidenţiale.
„Prin rezoluţia adoptată săptămâna trecută de către PPE, europenii îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de lipsa de respect pentru legi şi pentru valorile democraţiei. PPE îndeamnă Guvernul României să retragă ordonanţa de urgenţă emisă cu atât de puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale şi să înceapă negocierile, cu toate partidele politice din Parlament, pentru reformarea sistemului electoral. PPE a făcut un apel către Victor Ponta să se abţină de la introducerea oricăror schimbări în legea electorală cu mai puţin de şase luni înaintea unor alegeri, lucru stipulat şi în recomandările Comisiei de la Veneţia. Totodată, europenii au făcut un apel către PSD să nu abuzeze de puterea sa şi să nu inducă în eroare România privind parcursul său european şi valorile europene. Un alt apel al PPE a fost îndreptat către Comisia Europeană, pentru a monitoriza recentele propuneri ale Guvernului, pentru a preveni orice încălcare a legii şi pentru a crea instrumente legale, conform competenţelor sale stabilite în tratate”, a mai declarat Adrian Ţolea, adăugând că PPE va monitoriza, în continuare, cu mare atenţie, dezvoltarea politică din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!