ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Universitatea din Szeged (Ungaria) şi Centrul de Cercetări Biologice al Academiei de Ştiinţe Ungare din Szeged au continuat, zilele trecute, la Szeged, Școala de toamnă „Scoală de Studii avansate în tendinte moderne si tehnici de cercetare a biologiei cancerului”, desfăşurată în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, HURO/1101/173/2.2.1, cu titlul „Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca ţinte Potenţiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”, cu pregatirea practică a cursanților.
Proiectul a fost câştigat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad și are o valoare de 2 milioane de euro, iar pregătirea teoretică a tinerilor – studenţi ai Universităţii din Szeged şi ai Facultăţilor de Biologie şi Medicină din cadrul UVVG – liniile de predare în limba română, engleză şi franceză – doctoranzi ai şcolilor doctorale de biologie şi medicină, cadre didactice, cercetători biologi, medici şi chimişti din Szeged, Arad, Timişoara şi Oradea, s-a desfășurat, în perioada 10-12 octombrie 2013, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș” din cadrul UVVG.
În cadrul şcolii au fost prezentate ultimele cercetări din domeniul cancerului: epidemiologia cancerului – analiza la nivel mondial, naţional şi regional; exemple practice privind cercetarea diagnosticului ţintit al cancerului pe baza analizei genomului; noi oportunităţi în diagnosticul cancerului prin intermediul radiologiei şi imagisticii; angiogeneza – mecanism şi posibile ţinte pentru tratamentul cancerului; ţinte farmaceutice la nivelul creierului; analiza moleculară a rezistenţei la medicamente în cancer şi terapia personalizată a cancerului.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „Am început acest program acum câteva săptămâni la Arad cu pregatirea teoretică la care au participat peste 60 de tineri, iar la Szeged am continuat programul educațional cu pregatirea practică, unde au participat studenți ai Facultății de Medicină și doctoranzi din cadrul Universității noastre, a Universității din București și a Universității din Szeged. Le mulțumesc partenerilor pentru efortul de a organiza împreună evenimentul la Universitatea din Szeged, în special prof. univ. dr. Boros Imre, șeful Departamentului de Biologie Moleculară și Biochimie și prof. univ. dr. Peter Deak, șeful Departamentului de Genetică a Facultății de Biologie, precum și dr. Krizbai Istvan, de la Departamentul de Biofizică din cadrul Centrului de Cercetări Biologice al Academiei Maghiare. Mă bucur că am putut să oferim, în comun, un program de pregătire tinerilor în tehnici de vârf ale biologiei celulare și moleculare. prin intermediul finanțării Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!