Cele mai tari licee sunt cele unde se intră cel mai greu. Chiar dacă nu se mai organizează examene de admitere, ultima medie cu care au fost admişi anul trecut absolvenţii de clasa a VIII-a face diferenţa.
Recordul îl deţine, cum era de aşteptat, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, unde anul trecut s-a intrat, spre exemplu, la ştiinţele naturii (bilingv engleză) pe 28 locuri cu 9,66! Cea mai mică medie de admitere per liceu, la filologie, a fost 8,18. Urmează Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, cu 8,05 ultima medie de admitere, Colegiul „Ghiba Birta” cu 7,96 şi Colegiul „Vasile Goldiş” cu 7,82. Printre şcolile de top, în ceea ce priveşte media de admitere este şi Liceul Baptist unde, la matematică -informatică, s-a intrat anul trecut cu 8,78.
Ineul e vârful, în judeţ
La nivelul liceelor din oraşele judeţului, cele mai mari medii de admitere au fost la Ineu, unde la Liceul „Mihai Viteazul” ultimul intrat a avut media 8,20, în timp ce pentru specializarea matematică-informatică a fost 9,02. La Chişineu Criş, pentru Liceul „Mihai Veliciu” era nevoie de cel puţin un 7,73 pentru a fi admis, în timp ce la Liceul Teoretic din Sebiş un 7,32 era suficient.
Sub media 5
Vestea bună pentru cei care nu se prea descurcă cu cartea este că actuala formulă de admitere în liceu permite accesul în liceu şi celor care au nota sub 5.00. Mai exact se poate intra şi cu 3,75 sau 4,07; 4,75 note care pe vremuri erau incompatibile cu liceul.
Calculul
Media de admitere este media aritmetică între media generală la Evaluarea Naţională şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.
Citiți principiile noastre de moderare aici!